logo KSV groot transparant

 Onderzoek         Contact  FAQ

Lijst gezondheidsclaims gepubliceerd

Op 16 mei 2012 heeft de Europese Commissie de lijst goedgekeurd met 222 generieke gezondheidsclaims die daarmee zijn toegelaten. Deze lijst zal spoedig verschijnen in het officiele publicatieblad van de Europese Unie. 

Na de officiƫle publicatie zal de lijst na 20 dagen van kracht worden. Vervolgens is er nog een overgangsperiode van een half jaar om etiketten aan te passen. Op deze lijst staan alle door de EFSA beoordeelde en inmiddels door de Europese Commissie in wetgeving omgezette gezondheidsclaims vermeld. Producenten van voedingsmiddelen mogen deze claims op hun verpakking en in reclames voeren, omdat er voor deze claims wetenschappelijk is aangetoond dat de claim aannemelijk is en dat het begrijpelijk is voor de consument.

De lijst

De lijst bevatte al alle toegelaten en afgewezen claims inzake ziekterisicobeperking en claims die verband houden met de ontwikkeling en gezondheid van kinderen. Deze is nu dus aangevuld met de generieke claims, zowel de toegelaten als de afgewezen varianten exclusief de generieke gezondheidsclaims waarover nog een beslissing dient te worden genomen. Deze laatste categorie betreft gezondheidsclaims over botanische stoffen (nog geen EFSA beoordeling) en gezondheidsclaims waarover de lidstaten van de EU nog in discussie zijn maar waarover de EFSA wel al een positief advies heeft uitgebracht.

Bewoording

De claim, zoals deze in de lijst staat vermeld, is al toegelaten mits dezelfde bewoording wordt gebruikt en aan de overige voorwaarden voor een dergelijke claim wordt voldaan. Het is ook mogelijk een andere bewoording te kiezen, op voorwaarde dat deze de onderliggende gezondheidsrelatie reflecteert en begrijpelijk is voor de consument. Diverse koepelorganisaties werken aan een lijst met consumentvriendelijke bewoordingen die NVWA (en andere handhavers) kunnen accepteren.

Begin december 2012 gaat er een verbod gelden voor alle claims die niet zijn geautoriseerd en die niet nog in behandeling zijn.

Het is al mogelijk hier de lijst te bekijken op de Website van het Directoraat Generaal van Gezondheid en en Consumentenbescherming.

 

Informatiemap nu digitaal beschikbaar!

informatiemapBent u diĆ«tist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar digitale updates van (delen van) de inhoud. Bekijk de complete informatiemap op www.suikerwetenschap.nl

 

Abonneer op updates

deel deze pagina