logo KSV groot transparant

 Onderzoek         Contact  FAQ

Kind te dik door te weinig bewegen, niet door suiker

Dat er steeds meer kinderen te dik zijn, is vooral te wijten aan verminderde lichaamsbeweging. En niet, zoals vaak wordt aangenomen, aan het gebruik van suikers. Dit is de conclusie van Brits onderzoek dat online is gepubliceerd in het Journal of Human Nutrition and Dietetics.

In het onderzoek zijn de eetgewoonten van Britse kinderen uit Groot-Brittannië in 1997 vergeleken met die van 1983. Uit de analyse blijkt dat kinderen in de loop van de jaren ongeveer evenveel suiker zijn blijven gebruiken per dag. Gemiddeld was de totale inname aan suikers (van nature aanwezig en toegevoegde) in 1983, 122 gram per dag, in 1997 127 gram per dag. De totale hoeveelheid calorieën die de kinderen gebruikten daalde echter in de periode. Ook blijkt dat de kinderen in de loop van de jaren dikker zijn geworden. De body mass index (BMI) steeg. Met een zo goed als gelijk gebleven suikergebruik en een daling van de totale energie-inname kan de gestegen BMI niet toegeschreven worden aan de suikerconsumptie zeggen de onderzoekers. De onderzoekers concluderen daarom dat de stijging van het gewicht van de kinderen grotendeel verklaard moet worden door een daling in het energieverbruik, dus door minder beweging.

Het onderzoek laat ook zien dat de bronnen van suiker in de voeding van de kinderen veranderd zijn. Er wordt duidelijk minder tafelsuiker gebruikt en ook wat minder suiker via melkproducten, koekjes en gebak. Maar de inname van suikers via frisdranken, vruchtensap en ontbijtgranen is wel toegenomen.

Volgens onderzoekster Sigrid Gibson zijn er maar weinig studies bekend waarin gekeken is naar het gebruik van suiker over zo’n grote periode: "De resultaten van deze analyse spreken heel sterk de wijdverspreide gedachte tegen dat het suikergebruik de oorzaak is van de toename van overgewicht bij kinderen."

Bron: Gibson S (2010) Trends in energy and sugar intakes and body mass index between 1983 and 1997 among children in Great Britain. Journal of Human Nutrition and Dietetics. Published online in advance of print doi: 10.1111/j.1365-277X.2010.01059.x

Informatiemap nu digitaal beschikbaar!

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar digitale updates van (delen van) de inhoud. Bekijk de complete informatiemap op www.suikerwetenschap.nl

 

Abonneer op updates

deel deze pagina