logo KSV groot transparant

 Onderzoek         Contact  FAQ

Geen bewijs voor suikerverslaving bij mensen

In de literatuur is geen bewijs dat suiker verslavend werkt bij mensen of dat suikerverslaving een rol speelt bij eetstoornissen. Dit is de conclusie van het literatuuronderzoek van David Benton,* gepubliceerd in Clinical Nutrition.

Als een suikerverslaving bestaat, dan zouden verslaafden toenemende hevige verlangens naar suiker moeten ervaren. Deze verlangens zouden dan vooral ‘s morgens zeer sterk moeten zijn, nadat er de hele nacht niet gegeten is. 

Benton bestudeerde de eerdere onderzoeken naar de mogelijkheid dat suikerverslaving een rol zou spelen bij obesitas en eetstoornissen.

Er is geen ondersteuning vanuit de literatuur over mensen, voor de hypothese dat suiker (sacharose) lichamelijk verslavend zou kunnen zijn, of dat verslaving aan suiker een rol speelt bij eetstoornissen.

Verslaving definiëren

Elke discussie over de vraag of suiker verslavend kan zijn, wordt bemoeilijkt door het gebrek aan een goede definitie van ‘verslaving’. Benton zegt dat hij in zijn onderzoek is uitgegaan van een betekenis die parallellen trekt tussen de fysieke respons op drugs en lichamelijke respons op suiker. Daarmee impliceert hij dat verslaving hevige verlangens, een toenemende behoefte en ontwenningsverschijnselen omvat.

Er is al veel onderzoek gedaan naar het concept suikerverslaving. Veel van de hernieuwde belangstelling vindt zijn oorsprong in het dierenonderzoek van de Princeton University eind 2008, waarin deze definitie van verslaving ook werd gebruikt. Zie ook de reactie van J. Snel op dit onderzoek: Bestaat suikerverslaving? »

Benton schreef: “Hoewel de wetenschappers die werken aan dierlijke modellen, in het algemeen voorzichtig zijn bij het trekken van conclusies, hebben velen in de rest van de bevolking ten onrechte verslavende eigenschappen toegeschreven aan suiker, zelfs bij normale consumptie.”

Gevolgen

Het aanwijzen van één enkele factor, zoals suiker, als de oorzaak van eetproblemen, moet met voorzichtigheid overwogen worden, als het waar is, zou dat brede gevolgen hebben, niet alleen voor de voedsel- en drankindustrie, maar ook voor het concept van diëten volgen.

“Als verslaving aan bepaalde voedingsstoffen aangetoond kan worden bij mensen, heeft dat vérstrekkende gevolgen,” schreef Benton. “Een dieet volgen zou dan mogelijk niet de beste oplossing kunnen zijn tegen obesitas, omdat het zou leiden tot ontregelende mechanismen, zoals een hevig verlangen naar het middel en ontwenningsverschijnselen… Er zijn ook potentieel vérstrekkende gevolgen voor voedselproducenten en de fast-food industrie.”

Benton, concludeerde: “Het gebruik van het gedrag van ratten als experimenteel model voor mensen is doordrenkt met moeilijkheden… Alleen als er duidelijke parallellen zijn in de respons van beide soorten, kan het gebruik van dierlijke modellen leerzaam zijn.”

Referentie:

Meer lezen?

*) Hoogleraar Psychologie aan de Universiteit van Swansea in Wales. Gespecialiseerd in de invloed van voedingspatronen op stemming en cognitieve functies.

 

Informatiemap nu digitaal beschikbaar!

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar digitale updates van (delen van) de inhoud. Bekijk de complete informatiemap op www.suikerwetenschap.nl

 

Abonneer op updates

deel deze pagina