logo KSV groot transparant

 Onderzoek         Contact  FAQ

Over ons

Harm van Baar werkt vanaf augustus 2020 als manager voeding en gezondheid bij Kenniscentrum suiker & voeding. Harm heeft aan Wageningen University de bachelor Voeding & Gezondheid en de master Nutrition & Health gevolgd. Daarna heeft hij in Wageningen promotieonderzoek gedaan, met als onderwerp de relatie tussen lichaamssamenstelling en het ziekteverloop van dikkedarmkanker. Harm hoopt in de nabije toekomst officieel te promoveren.

Zijn werkzaamheden bij het kenniscentrum beslaan onder andere het bijhouden van de wetenschappelijke literatuur en maatschappelijke ontwikkelingen omtrent suiker in relatie tot voeding en gezondheid. Deze informatie wordt gebruikt in diverse communicatie-uitingen.

Afdrukken

ir. Renske van Asten werkt vanaf mei 2019 als Manager Voeding en Gezondheid bij het Kenniscentrum Suiker & Voeding. Zij heeft Voeding & Gezondheid gestudeerd aan de Wageningen University en, na een half jaar te hebben gewerkt aan de University of Liverpool, heeft zij haar master behaald in ‘Nutritional Physiology and Health Status‘. Daarna heeft zij een aantal jaren voor een voedselmiddelenbedrijf gewerkt, hier informeerde zij klanten en de verkoopafdeling over de verschillende voedselproducten die geproduceerd werden en ondersteunde zij de kwaliteitsafdeling.

Voor het kenniscentrum is ze verantwoordelijk voor het bijhouden van de wetenschappelijke literatuur en maatschappelijke ontwikkelingen, omtrent suiker in relatie tot voeding en gezondheid. Deze informatie wordt gebruikt in diverse communicatie-uitingen.

 

Afdrukken

Sandra van der Heijden, communicatiemedewerker

Sandra van der Heijden werkt sinds juli 2018 als communicatie medewerker bij Kenniscentrum suiker & voeding. Na ruime tijd in de ICT wereld gewerkt te hebben, heeft zij een HBO opleiding digitale communicatie  en een aanvullende opleiding Internet Marketing gedaan. Door deze opleidingen heeft zij  haar passie voor online communicatie en digitaliseren van bedrijfsprocessen ontdekt. 

Voor de online communicatie uitingen van Kenniscentrum suiker & voeding kunt u Sandra benaderen. Bij afwezigheid van Monique Gräffner is zij ook het aanspreekpunt voor alle kantoorwerkzaamheden. 

Afdrukken

Lopend Onderzoek

Onderzoek

The sweet on brain reward: The role of insulin sensitivity as a gatekeeper for reward perception in overweight individuals after weight loss and weight maintenance

Hoofdonderzoeker en onderzoeksinstelling

Dr. T. Adam, Maastricht University Dept. of Nutrition and Movement Sciences (NL)

Financiering

Deze studie is onderdeel van de SWEET studie, een European Horizon 2020 project
Totale kosten onderzoek: nog onbekend
Bijdrage Kenniscentrum suiker & voeding: € 39.936,- , verspreid over 2 jaar (2020-2021)

Onderzoek

Sucrose inname om herstel van lever- en spierglycogeen voorraden na intensieve inspanning te bevorderen

Hoofdonderzoeker en onderzoeksinstelling

Prof. dr. L.J.C. van Loon, C. Fuchs, MSc, Maastricht University Medical Centre+ (NL)

Financiering

Totale kosten onderzoek: € 165.708,-
Bijdrage Kenniscentrum suiker & voeding: € 40.000,- , verspreid over 2 jaar (2020-2021)

Onderzoek

De rol van het suikermetabolisme in immuuncellen tijdens gezondheid en metabole ziekten

Hoofdonderzoeker en onderzoeksinstelling

Dr. ir. R. Stienstra, Wageningen University and Research (NL)

Financiering

Totale kosten onderzoek: € 39.537,-
Bijdrage Kenniscentrum suiker & voeding: € 39.537,- , verspreid over 2 jaar (2020-2021)

Onderzoek

Sweet Tooth - Nature or Nurture?

Hoofdonderzoeker en onderzoeksinstelling

Prof.dr. Kees de Graaf, dr.ir. Monica Mars, Prof.dr. Katherine Appleton, Wageningen University & Research (NL)

Financiering

Totale kosten onderzoek: nog onbekend
Bijdrage Kenniscentrum suiker & voeding: € 100.000, verspreid over 4 jaar (2019-2022)

 

Onderzoek

Are there negative consequences of low sugar intake in relation to physical activity, energy balance and human health?

Hoofdonderzoeker en onderzoeksinstelling

Dr. Javier Gonzalez, Bath University (VK)

Financiering

Totale kosten onderzoek: £ 137.000
Bijdrage Kenniscentrum suiker & voeding: £ 49.000 in totaal, verspreid over 3 jaar (2017-2019).
De ‘Rank Prize Funds’ heeft £ 88.000 toegekend aan deze studie.

 Afgerond Onderzoek

Onderzoek

Urinary sucrose and fructose as biomarker of total sugar intake: evaluation in the DUPLO study

Hoofdonderzoeker en onderzoeksinstelling

Dr. Jeanne de Vries, ir. Paul Hulshof, Wageningen University & Research (NL)

Financiering

Totale kosten onderzoek: nog onbekend
Bijdrage Kenniscentrum suiker & voeding: € 48.800, verspreid over 2 jaar (2018-2019)

Onderzoek

Carbohydrate intake and metabolic health across the life-course – the role of macronutrient composition of the diet

Hoofdonderzoeker en onderzoeksinstelling

Dr.ir Trudy Voortman, Erasmus MC (NL)

Financiering

Totale kosten onderzoek: nog onbekend.
Bijdrage Kenniscentrum suiker & voeding: € 49.000 in totaal, verspreid over 2 jaar (2017-2018).

 

Onderzoek

Gene by cognition influences on emotional eating; a moderating role for ruminative thinking?

Hoofdonderzoeker en onderzoeksinstelling

Prof.dr. Rob Markus, Maastricht University

Financiering

Totale kosten onderzoek: € 500.000
Bijdrage Kenniscentrum suiker & voeding: € 250.000 euro in totaal, verspreid over 6 jaar (2013-2018).
In kind bijdrage: € 9.460 
Cofinanciering door NWO (matching).

 

Onderzoek

Beet-ing your competitors; dietary nitrate to enhance sports performance

Hoofdonderzoeker en onderzoeksinstelling

Dr. Lex Verdijk, Maastricht University

Financiering

Totale kosten onderzoek: € 550.000
Bijdrage Kenniscentrum suiker & voeding: € 40.000 in totaal, verspreid over 4 jaar (2013-2016).
Partners: NIZO Food Research, InnosportNL en NOC*NSF.

 

Onderzoek

Sources and amounts of added sugar in the Dutch general population – comparing different groups by BMI.

Hoofdonderzoeker en onderzoeksinstelling

Prof.dr.ir. Edith Feskens, Wageningen University

Financiering

Totale kosten onderzoek:
Nog onbekend
Bijdrage Kenniscentrum suiker & voeding: € 20.000.

 

Afdrukken

deel deze pagina