‘Dialoog over koolhydraten’
|11
Suiker in perspectief, oktober 2017
olhydraten
Gunstig bij diabetes type 2
Schaafsma: ‘Ook een voeding laag in koolhydraten
(< 40 energieprocent) en hoog in eiwit (25-35 ener-
gieprocent) heeft gunstige effecten op mensen met
diabetes type 2: afvallen, een betere glucosecontrole
en verbeterde bloedlipiden. Dit eiwitrijke afvaldieet,
dat niet-ketogeen is, levert meer verlies aan vet-
massa op en spaart de vetvrije massa beter dan een
koolhydraatrijk dieet.’
Aanbevolen hoeveelheid
koolhydraten
Op basis van de metabole effecten komt Schaafsma
met aanbevolen hoeveelhe koolhydraten. Hij maakt
daarbij onderscheid tussen 1) zieke mensen (diabe-
tes type 1 en 2, metabool syndroom en overgewicht),
2) gezonde actieve personen en als derde duur- en
topsporters. Zijn persoonlijke koolhydraataanbe-
velingen voor deze groepen zijn achtereenvolgens
minder dan 40 energieprocent, tussen de 40 en 60
energieprocent en tussen de 50 en 70 energiepro-
cent. Schaafsma voegt daaraan toe: ‘Voor gezonde
mensen is een ketogene voeding niet nodig en voor
duursporters raad ik het af.’
Klik hier voor de uitgebreide versie van het verhaal