Table of Contents Table of Contents
Previous Page  10 / 36 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 10 / 36 Next Page
Page Background

10|

‘Dialoog over koolhydraten’

Suiker in perspectief, oktober 2017

PROF.DR.IR. GERTJAN SCHAAFSMA

Metabole effecten van k

‘De metabole veranderingen van

vasten komen sterk overeen met

die van een ketogene voeding die

doorgaans veel vet bevat.'

Bij gezonde mensen die lichamelijk actief zijn, is de

stofwisseling volgens Schaafsma voldoende flexibel

om de maaltijden goed te verwerken. Bij mensen

met diabetes is dat voor koolhydraten niet altijd het

geval en dat vraagt om aanpassing van de leefstijl:

voeding, lichamelijke activiteit en afvallen. Maar hoe

ver moeten personen met diabetes en de adviserende

diëtist daarin gaan?

Ketogene voeding

Bij minder dan 10 energieprocent koolhydraten

(< 50 gram/dag) is volgens Schaafsma sprake van

een zeer laagkoolhydraat dieet dat ketogeen is. De

lever gebruikt dan vetzuren om ketonlichamen

te maken die een vervanging zijn van glucose als

brandstof voor de hersenen. Schaafsma: ‘De meta-

bole veranderingen van vasten komen sterk overeen

met die van een ketogene voeding die doorgaans veel

vet bevat. Bij vasten daalt het glucosegehalte van het

bloed evenals de verhouding insuline/glucagon. Na

een aantal uren vasten komt de endogene productie

van glucose uit de aminozuren alanine en glutamine

op gang. Om de spieren te sparen gaat na enige tijd

de lever daarvoor lactaat gebruiken. Tegelijkertijd

worden vrije vetzuren omgezet in ketonlichamen.

Een ketogene voeding kent voordelen maar er zijn

ook mogelijke risico’s aan verbonden: vooral nier-

schade door de zuurbelasting en een onevenwichtige

voeding. De langetermijneffecten van een ketogene

voeding zijn onzeker.’ Vandaar dat Schaafsma geen

voorstander is om een ketogene voeding langer dan

zes weken vol te houden.

Koolhydratencongres 2017

Wat adviseer jij als voedselprofessional?

De hoeveelheid koolhydraten bij diabetes staat volop in de

belangstelling van patiënt en diëtist. In hoeverre kan

iemand een (extreme) koolhydraatbeperking probleemloos

doorvoeren? Schaafsma (emeritus hoogleraar Voeding en

Levensmiddelen Wageningen University) neemt de

metabole effecten van koolhydraten onder de loep en komt

met aanbevelingen.