14|
‘Dialoog over koolhydraten’
Suiker in perspectief, oktober 2017
Koolhydratencongres 2017
Wat adviseer jij als voedselprofessional?
Bij diabetes is het glucosemetabolisme ontregeld
door diverse risicofactoren, waaronder lichamelijke
inactiviteit. Heijligenberg: ‘Bij een behandeling van
een diabetespatiënt is een zo normaal mogelijk leven
het uitgangspunt. Maar bij diabetes type 1 kan de
behandeling niet zonder gebruik te maken van insu-
line. Voor alle diabetespatiënten moet er een (indi-
viduele) balans gevonden worden tussen voeding,
inspanning, insuline et cetera en dat is best lastig.
Beperking van gezondheidsschade staat dan weleens
op gespannen voet met een normaal en ambitieus
leven.’ Een goede voeding is onderdeel van de be-
handeling en daarbij is het ook van belang om naar
de consumptie van koolhydraten te kijken.
Microvasculaire complicaties
Bij diabetes type 1 kunnen na jaren microvasculaire
complicaties optreden vooral in ogen, nieren en de
DR. RIK HEIJLIGENBERG
Behandelaars en
diabetespatiënt op zoek
naar individuele balans
PRAKTIJKVOORBEELD
:
LASTIGE MOMENTEN
Heijligenberg :‘In het voorjaar was ik met een
vrouwelijke diabetespatiënt van mij op een
congres. We zaten bij het diner aan tafel bij de
directeur van een bedrijf dat automatische
insulinepompen verkoopt. Ik vroeg haar: ‘Hoe
schat jij nu in hoeveel koolhydraten er in deze
broccolisoep zitten en hoeveel insuline ga je nu
toedienen? Zij antwoordde : ‘Ik heb werkelijk
geen idee, ik gok altijd maar wat. De directeur
viel bijna van zijn stoel af toen hij dat hoorde.
De patiënt: ‘Wanneer ik de maaltijd zelf klaar
maak dan gaat het inschatten prima maar bij
deze soep waar ingrediënten als room en
maïzena in kunnen zitten heb ik geen idee’.
Iemand met diabetes moet een goede (individuele) balans vinden
tussen zaken als voeding, inspanning en medicatie. Heijligenberg
(internist-endocrinoloog Ziekenhuis Gelderse Vallei) past de
behandeldoelen aan op wat de patiënt wil en kan.