Table of Contents Table of Contents
Previous Page  18 / 36 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 18 / 36 Next Page
Page Background

18|

‘Dialoog over koolhydraten’

Suiker in perspectief, oktober 2017

MATTHIJS FLEURKE, MSc

Voedingshypes in onze

gevoelssamenleving

‘Ik heb het idee dat de mensen niet goed meer weten

wat ‘normaal’ eten is’, aldus socioloog Matthijs

Fleurke (lectoraat Mantelzorg, Voeding en Diëte-

tiek, de Haagse Hogeschool). ‘De samenleving is

ingewikkelder geworden. Vroeger was het algemene

voedingsadvies ‘eet alles met mate’, nu is ‘van alles

een beetje eten’ iets heel anders.’ Hij benadrukt dat

mensen zijn veroordeeld om uit de vele mogelijkhe-

den zelf belangrijke keuzes te maken.

Knellende banden

Wat hebben die ontwikkelingen met hypes en diëte-

tiek te maken? Fleurke: ‘Religie, tradities en lokale

gewoontes waren in het verleden een belangrijke

leidraad. Is door onze huidige manier van leven daar

meer vrijheid voor in de plaats gekomen?’ Ja, con-

stateert hij. ‘Knellende banden zijn verdwenen, maar

anderzijds moeten we nu veel keuzes maken.’

Wantrouwen gevoed

Lastig vindt hij, omdat er steeds minder hulp is.

‘Daar komt nog bij dat wetenschappers en experts

zoals de diëtist, in de media verschillende meningen

verkondigen.’ Hij noemt de rol van de wetenschap-

pers. ‘Zij gaan er vanuit ‘we hebben alles gecheckt,

het is goed’. Terwijl de consument vindt: als er zo-

veel gecheckt moet worden, dan zal het wel gevaar-

lijk zijn. Er wordt steeds meer informatie geboden,

Koolhydratencongres 2017

Wat adviseer jij als voedselprofessional?

Het is in ons dagelijks leven inmiddels

tamelijk vanzelfsprekend om bij het

maken van keuzes je gevoel te laten

spreken. Dat verklaart in ieder geval

een deel van het succes van

voedingshypes, zegt socioloog

Matthijs Fleurke. De diëtist kan

gebruik maken van die hypes.

‘Probeer in programma’s

zoals DWDD, RTL Late Night

voedingshypes aan de orde

te stellen.’