18|
‘Dialoog over koolhydraten’
Suiker in perspectief, oktober 2017
MATTHIJS FLEURKE, MSc
Voedingshypes in onze
gevoelssamenleving
‘Ik heb het idee dat de mensen niet goed meer weten
wat ‘normaal’ eten is’, aldus socioloog Matthijs
Fleurke (lectoraat Mantelzorg, Voeding en Diëte-
tiek, de Haagse Hogeschool). ‘De samenleving is
ingewikkelder geworden. Vroeger was het algemene
voedingsadvies ‘eet alles met mate’, nu is ‘van alles
een beetje eten’ iets heel anders.’ Hij benadrukt dat
mensen zijn veroordeeld om uit de vele mogelijkhe-
den zelf belangrijke keuzes te maken.
Knellende banden
Wat hebben die ontwikkelingen met hypes en diëte-
tiek te maken? Fleurke: ‘Religie, tradities en lokale
gewoontes waren in het verleden een belangrijke
leidraad. Is door onze huidige manier van leven daar
meer vrijheid voor in de plaats gekomen?’ Ja, con-
stateert hij. ‘Knellende banden zijn verdwenen, maar
anderzijds moeten we nu veel keuzes maken.’
Wantrouwen gevoed
Lastig vindt hij, omdat er steeds minder hulp is.
‘Daar komt nog bij dat wetenschappers en experts
zoals de diëtist, in de media verschillende meningen
verkondigen.’ Hij noemt de rol van de wetenschap-
pers. ‘Zij gaan er vanuit ‘we hebben alles gecheckt,
het is goed’. Terwijl de consument vindt: als er zo-
veel gecheckt moet worden, dan zal het wel gevaar-
lijk zijn. Er wordt steeds meer informatie geboden,
Koolhydratencongres 2017
Wat adviseer jij als voedselprofessional?
Het is in ons dagelijks leven inmiddels
tamelijk vanzelfsprekend om bij het
maken van keuzes je gevoel te laten
spreken. Dat verklaart in ieder geval
een deel van het succes van
voedingshypes, zegt socioloog
Matthijs Fleurke. De diëtist kan
gebruik maken van die hypes.
‘Probeer in programma’s
zoals DWDD, RTL Late Night
voedingshypes aan de orde
te stellen.’