‘Dialoog over koolhydraten’
|21
Suiker in perspectief, oktober 2017
renproducten per dag.’ Koolhydraten leveren ener-
gie. We kunnen niet zonder, aldus Heijligenberg. ‘Als
je kijkt naar de situatie wereldwijd, dan is dat een
waarheid als een bruine boterham.’ Als gemiddelde
Nederlander vind ik zo’n discussie over wel of niet
brood, wel of niet koolhydraten een wat onzinnige
discussie tussen deskundologen, constateert Van der
Velpen. ‘We moeten breder kijken, het gaat om een
politieke discussie. Het komt er op neer dat mensen
veel te veel eten. Er worden door de industrie te veel
onnodige producten op de markt gezet. Dat vraagt
om extra overheidsmaatregelen.‘
Die geweldige resultaten
zie ik niet’
‘Ik boek veel resultaat met het advies om bij dia-
betes type 2 koolhydraatarm te eten. In mijn prak-
tijk wordt 80% van de patiënten insulinevrij’, zegt
Verkoelen als reactie op de stelling: Diabetes type 2
is te genezen met weinig koolhydraten. Haar ad-
vies (bij insulineresistentie): beperk de hoeveelheid
koolhydraten bij de patiënt met overgewicht die niet
overmatig eet. ‘Daarmee zijn bijna alle metabole
afwijkingen te herstellen, denk aan bloedsuikers,
bloeddruk en cholesterol. Met goede begeleiding lukt
dit meestal goed.’ Heijligenberg: ‘Die geweldige resul-
taten bij een koolhydraatbeperkt advies zie ik in m’n
dagelijkse werk lang niet bij iedereen. Alleen mensen
die heel gemotiveerd zijn, houden het vol. Die 80%
van mevrouw Verkoelen is heel bijzonder. Patiënten
vallen terug. Hoe is de situatie na een paar jaar?’
De nieuwe generatie verleiden
‘Kijk op een schaphoogte van 1 meter in de super-
markt’, adviseerde Van der Velpen de congresdeelne-
mers naar aanleiding van de stelling: Marketing voor
ongezonde producten moet wettelijk worden verbo-
den bij kinderen tot 16 jaar. ‘En zie dat de producten
die daar staan vele malen zoeter zijn, en leukere
verpakkingen hebben dan op andere plaatsen. Zo
verleiden we de nieuwe generatie. Daarom verbieden
we in de metro in Amsterdam sinds kort reclame voor
ongezonde producten die is bedoeld voor kinderen.’
Bloggers en vloggers
Uit de zaal wordt de suggestie gedaan de aanpak te
verbreden naar bloggers, vloggers en sportclubs.’
De voetbalclub draait op de inkomsten uit de patat,
de sportkantine is soms een halve snackbar merkt
Heijligenberg op. ‘Het komt er op neer dat voor de
jonge generatie de pijlers van gezond eten duidelijker
moeten zijn. Daar moeten we hard aan werken.’ Van
der Velpen: ‘Als je de ‘sprinkhanenplaag’ scholieren
de supermarkt ziet binnenstormen – richting crois-
sants en donuts – dan vraag ik me af ‘hoe krijgen we
dat voor elkaar?’ Wie krijgen we in de voedingsmid-
delensector mee om een bijdrage te leveren aan een
gezonde omgeving? Mij gaat het om preventie, hoe
voorkomen we dat mensen te veel, en ongezond gaan
eten. Hoe voorkomen we dat ze klachten krijgen.'
Deskundigen uit de paneldiscussie:
• Prof.dr.ir. Gertjan Schaafsma,
emeritus hoogleraar Voeding en
Levensmiddelen, Wageningen
University
• Dr. Rik Heijligenberg, internist-
endocrinoloog, Ziekenhuis Gelderse
Vallei
• Harriët Verkoelen, diëtist,
diabetesverpleegkundige
• Paul van der Velpen, oud-directeur
GGD Amsterdam
• Dr. Jan-Willem van Dijk,
onderzoeker Lectoraat Voeding
en Sport, Hogeschool van Arnhem en
Nijmegen
Klik hier voor de uitgebreide versie van het verhaal