Table of Contents Table of Contents
Previous Page  21 / 36 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 21 / 36 Next Page
Page Background

‘Dialoog over koolhydraten’

|21

Suiker in perspectief, oktober 2017

renproducten per dag.’ Koolhydraten leveren ener-

gie. We kunnen niet zonder, aldus Heijligenberg. ‘Als

je kijkt naar de situatie wereldwijd, dan is dat een

waarheid als een bruine boterham.’ Als gemiddelde

Nederlander vind ik zo’n discussie over wel of niet

brood, wel of niet koolhydraten een wat onzinnige

discussie tussen deskundologen, constateert Van der

Velpen. ‘We moeten breder kijken, het gaat om een

politieke discussie. Het komt er op neer dat mensen

veel te veel eten. Er worden door de industrie te veel

onnodige producten op de markt gezet. Dat vraagt

om extra overheidsmaatregelen.‘

Die geweldige resultaten

zie ik niet’

‘Ik boek veel resultaat met het advies om bij dia-

betes type 2 koolhydraatarm te eten. In mijn prak-

tijk wordt 80% van de patiënten insulinevrij’, zegt

Verkoelen als reactie op de stelling: Diabetes type 2

is te genezen met weinig koolhydraten. Haar ad-

vies (bij insulineresistentie): beperk de hoeveelheid

koolhydraten bij de patiënt met overgewicht die niet

overmatig eet. ‘Daarmee zijn bijna alle metabole

afwijkingen te herstellen, denk aan bloedsuikers,

bloeddruk en cholesterol. Met goede begeleiding lukt

dit meestal goed.’ Heijligenberg: ‘Die geweldige resul-

taten bij een koolhydraatbeperkt advies zie ik in m’n

dagelijkse werk lang niet bij iedereen. Alleen mensen

die heel gemotiveerd zijn, houden het vol. Die 80%

van mevrouw Verkoelen is heel bijzonder. Patiënten

vallen terug. Hoe is de situatie na een paar jaar?’

De nieuwe generatie verleiden

‘Kijk op een schaphoogte van 1 meter in de super-

markt’, adviseerde Van der Velpen de congresdeelne-

mers naar aanleiding van de stelling: Marketing voor

ongezonde producten moet wettelijk worden verbo-

den bij kinderen tot 16 jaar. ‘En zie dat de producten

die daar staan vele malen zoeter zijn, en leukere

verpakkingen hebben dan op andere plaatsen. Zo

verleiden we de nieuwe generatie. Daarom verbieden

we in de metro in Amsterdam sinds kort reclame voor

ongezonde producten die is bedoeld voor kinderen.’

Bloggers en vloggers

Uit de zaal wordt de suggestie gedaan de aanpak te

verbreden naar bloggers, vloggers en sportclubs.’

De voetbalclub draait op de inkomsten uit de patat,

de sportkantine is soms een halve snackbar merkt

Heijligenberg op. ‘Het komt er op neer dat voor de

jonge generatie de pijlers van gezond eten duidelijker

moeten zijn. Daar moeten we hard aan werken.’ Van

der Velpen: ‘Als je de ‘sprinkhanenplaag’ scholieren

de supermarkt ziet binnenstormen – richting crois-

sants en donuts – dan vraag ik me af ‘hoe krijgen we

dat voor elkaar?’ Wie krijgen we in de voedingsmid-

delensector mee om een bijdrage te leveren aan een

gezonde omgeving? Mij gaat het om preventie, hoe

voorkomen we dat mensen te veel, en ongezond gaan

eten. Hoe voorkomen we dat ze klachten krijgen.'

Deskundigen uit de paneldiscussie:

• Prof.dr.ir. Gertjan Schaafsma,

emeritus hoogleraar Voeding en

Levensmiddelen, Wageningen

University

• Dr. Rik Heijligenberg, internist-

endocrinoloog, Ziekenhuis Gelderse

Vallei

• Harriët Verkoelen, diëtist,

diabetesverpleegkundige

• Paul van der Velpen, oud-directeur

GGD Amsterdam

• Dr. Jan-Willem van Dijk,

onderzoeker Lectoraat Voeding

en Sport, Hogeschool van Arnhem en

Nijmegen

Klik hier voor de uitgebreide versie van het verhaal