Table of Contents Table of Contents
Previous Page  27 / 36 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 27 / 36 Next Page
Page Background

Voeding in het nieuws

|27

Suiker in perspectief, oktober 2017

VWS signaleerde dat er bij artsen veel vragen over

voeding leven, en dat de vereniging Arts en Voeding

en Student en Voeding opgericht werden. VWS bood

Van Dam, destijds co-assistent geneeskunde aan de

Erasmusuniversiteit, nu PhD-student Radiologie &

Neurologie Erasmus MC Rotterdam, gelegenheid

onderzoek te doen naar de informatiebehoefte van

studenten geneeskunde en huisartsen. Van Dam

analyseerde de curricula van de acht medische facul-

teiten in Nederland op het aantal uren dat ze aan

voeding en leefstijl besteden. Gemiddeld is dit 29 uur,

uitschieters zijn Rotterdam (77 uur) en Groningen (5

Voeding en leefstijl staan in het middelpunt van de belangstelling, niet alleen

bij de gemiddelde Nederlander, maar zeker ook bij geneeskundestudenten

en huisartsen. Dianne van Dam-Nolen deed in opdracht van het Ministerie

van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) onderzoek naar de behoefte

aan kennis over voeding en leefstijl van (toekomstige) artsen. De resultaten

zijn duidelijk. ‘De behoefte is ontzettend groot. Het is schokkend om te

zien dat artsen tijdens hun hele studie (minimaal 6 jaar) soms maar 5 uur

voedingsonderwijs krijgen.’

uur). Van Dam verspreidde tevens enquêtes onder

co-assistenten respectievelijk recent afgestudeerde

huisartsen. Bijna 900 co-assistenten en 160 huisart-

sen vulden de enquête in.

Honger naar kennis

De behoefte aan kennis over voeding en leefstijl is

groot. Ruim 80% van de respondenten gaf aan meer

te willen weten over voeding en gezondheid. Enkele

medische faculteiten herzien op dit moment, in

samenwerking met de Nederlandse Federatie van

Universitair Medische Centra (NFU), hun curricula

eneeskundestudenten:

n pillen voorschrijven

DIANNE VAN DAM, MSc