Voeding in het nieuws
|27
Suiker in perspectief, oktober 2017
VWS signaleerde dat er bij artsen veel vragen over
voeding leven, en dat de vereniging Arts en Voeding
en Student en Voeding opgericht werden. VWS bood
Van Dam, destijds co-assistent geneeskunde aan de
Erasmusuniversiteit, nu PhD-student Radiologie &
Neurologie Erasmus MC Rotterdam, gelegenheid
onderzoek te doen naar de informatiebehoefte van
studenten geneeskunde en huisartsen. Van Dam
analyseerde de curricula van de acht medische facul-
teiten in Nederland op het aantal uren dat ze aan
voeding en leefstijl besteden. Gemiddeld is dit 29 uur,
uitschieters zijn Rotterdam (77 uur) en Groningen (5
Voeding en leefstijl staan in het middelpunt van de belangstelling, niet alleen
bij de gemiddelde Nederlander, maar zeker ook bij geneeskundestudenten
en huisartsen. Dianne van Dam-Nolen deed in opdracht van het Ministerie
van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) onderzoek naar de behoefte
aan kennis over voeding en leefstijl van (toekomstige) artsen. De resultaten
zijn duidelijk. ‘De behoefte is ontzettend groot. Het is schokkend om te
zien dat artsen tijdens hun hele studie (minimaal 6 jaar) soms maar 5 uur
voedingsonderwijs krijgen.’
uur). Van Dam verspreidde tevens enquêtes onder
co-assistenten respectievelijk recent afgestudeerde
huisartsen. Bijna 900 co-assistenten en 160 huisart-
sen vulden de enquête in.
Honger naar kennis
De behoefte aan kennis over voeding en leefstijl is
groot. Ruim 80% van de respondenten gaf aan meer
te willen weten over voeding en gezondheid. Enkele
medische faculteiten herzien op dit moment, in
samenwerking met de Nederlandse Federatie van
Universitair Medische Centra (NFU), hun curricula
eneeskundestudenten:
n pillen voorschrijven
DIANNE VAN DAM, MSc