Voeding in het nieuws
|29
Suiker in perspectief, oktober 2017
niet iedere student geneeskunde later huisarts, maar
ook voor andere specialismen is hier veel bruikbare
informatie te vinden.’
Verwijzen en samenwerken
‘Artsen zijn vaak al overbelast, die moeten niet ook
nog eens alles over voeding op hun bordje krijgen’,
vervolgt onderzoeker Van Dam. ‘De arts moet niet
alles alleen doen, juist door samen te werken met
andere professionals bereik je meer. Als een arts meer
weet over voeding en leefstijl, kan hij beter bepalen of
doorverwijzen naar een andere professional zinvol is.
Daarom hebben we ook het onderwerp ‘verwijzen’ in
de enquête opgenomen.’ Bij de co-assistenten leerde
19% wanneer en 33% naar wie te verwijzen, bij de
huisartsen was dit respectievelijk 58 en 63%. ‘Er is
dus nog werk aan de winkel voor bijvoorbeeld diëtis-
ten om hun zichtbaarheid te vergroten. Ze hoeven
volgens mij niet bang te zijn dat artsen het gras voor
hun voeten wegmaaien. Hoe meer een arts over
voeding weet, hoe beter hij weet dat hij niet alles weet
en iemand anders nodig heeft. Een goede arts verwijst
voor voedingsgerelateerde zaken naar een diëtist.’
Het volledige rapport 'Voeding en leefstijlfactoren in
de opleiding geneeskunde'
is hier tevinden.
'Hoe meer een arts over voeding
weet, hoe beter hij weet dat hij
niet alles weet en iemand anders
nodig heeft. Een goede arts
verwijst voor voedingsgerelateerde
zaken naar een diëtist.'
Ruim 70% wil meer onderwijs over leefstijl.
Ruim 80% wil meer onderwijs over voeding.