Table of Contents Table of Contents
Previous Page  31 / 36 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 31 / 36 Next Page
Page Background

Voeding in het nieuws

|31

Suiker in perspectief, oktober 2017

D

e nieuwe Belgische voedingsdriehoek h

eeft 3 lagen

met bovenaan (na water) voedingsmiddelen van

plantaardige oorsprong die een gunstig effect op de

gezondheid hebben, zoals groenten, fruit, noten,

peulvruchten en plantaardige oliën. In de middelste

laag staan voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong

met een gunstig, neutraal of onvoldoende bewezen

effect op de gezondheid, zoals vis, zuivel en eieren.

In de onderste laag (de punt) zijn voedingsmiddelen

ondergebracht die mogelijk een ongunstig effect

hebben op de gezondheid, maar nog enkele nuttige

voedingsstoffen bevatten, zoals rood vlees, boter,

kokos- en palmolie. Buiten de driehoek staat een

categorie (de restgroep) waarvan zo weinig mogelijk

gegeten zou moeten worden, zoals snoep, fastfood,

frisdranken en alcoholische dranken.

Bron: Vlaams Instituut Gezond Leven vzw, 2017

Nieuwe Voedings-

driehoek België

Eerstelijnszorg diëtist

cijfers 2016

In 2016 deden 70 vrijgevestigde diëtistenpraktijken

en 6 thuiszorginstellingen (totaal 177 diëtisten;

37.029 patiënten) mee aan de NIVEL Zorgregistratie

Diëtetiek. Het aantal consulten per patiënt was 3,1 per

kalenderjaar met een behandeltijd (direct en indirect

contact) van 2,1 uur. De meest voorkomende gezond-

heidsproblemen: een te hoog gewicht (58% van de

patiënten; gemiddelde BMI bij de start 32,9 kg/m2);

diabetes type 2 (25%); hypercholesterolemie (11%);

onbedoeld gewichtsverlies (10%) en hypertensie (9%).

34% van de patiënten haalde het doel van de

behandeling (zoals het beïnvloeden van nieuw

voedingsgedrag).

Bron: NIVEL juli 2017