Voeding in het nieuws
|31
Suiker in perspectief, oktober 2017
D
e nieuwe Belgische voedingsdriehoek heeft 3 lagen
met bovenaan (na water) voedingsmiddelen van
plantaardige oorsprong die een gunstig effect op de
gezondheid hebben, zoals groenten, fruit, noten,
peulvruchten en plantaardige oliën. In de middelste
laag staan voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong
met een gunstig, neutraal of onvoldoende bewezen
effect op de gezondheid, zoals vis, zuivel en eieren.
In de onderste laag (de punt) zijn voedingsmiddelen
ondergebracht die mogelijk een ongunstig effect
hebben op de gezondheid, maar nog enkele nuttige
voedingsstoffen bevatten, zoals rood vlees, boter,
kokos- en palmolie. Buiten de driehoek staat een
categorie (de restgroep) waarvan zo weinig mogelijk
gegeten zou moeten worden, zoals snoep, fastfood,
frisdranken en alcoholische dranken.
Bron: Vlaams Instituut Gezond Leven vzw, 2017
Nieuwe Voedings-
driehoek België
Eerstelijnszorg diëtist
cijfers 2016
In 2016 deden 70 vrijgevestigde diëtistenpraktijken
en 6 thuiszorginstellingen (totaal 177 diëtisten;
37.029 patiënten) mee aan de NIVEL Zorgregistratie
Diëtetiek. Het aantal consulten per patiënt was 3,1 per
kalenderjaar met een behandeltijd (direct en indirect
contact) van 2,1 uur. De meest voorkomende gezond-
heidsproblemen: een te hoog gewicht (58% van de
patiënten; gemiddelde BMI bij de start 32,9 kg/m2);
diabetes type 2 (25%); hypercholesterolemie (11%);
onbedoeld gewichtsverlies (10%) en hypertensie (9%).
34% van de patiënten haalde het doel van de
behandeling (zoals het beïnvloeden van nieuw
voedingsgedrag).
Bron: NIVEL juli 2017