Voeding in het nieuws
|33
Suiker in perspectief, oktober 2017
Circa negen op de tien Nederlanders eten dagelijks één
of meerdere tussendoortjes, blijkt uit marktonderzoek
(via mobiele onderzoeksapp, iOS en Android) van
onderzoeksbureau Multiscope. 685 Nederlanders
beantwoordden de vragen. Tussendoortjes moeten
vooral lekker zijn vinden ze, energie geven en bijvoor-
beeld gemakkelijk zijn mee te nemen. 37% van de
deelnemers vindt het belangrijk dat een tussendoortje
gezond is. Favoriet zijn koekjes (50%), chips en zoutjes
(38%), en fruit (48%). Circa vier op de tien eters nemen
minimaal drie keer per dag een tussendoortje. Voor de
helft van hen is trek in iets lekkers de belangrijkste
reden. Daarnaast zijn het ‘honger’ (20%) of ‘gewoonte’
(12%). Nederlanders zijn vaak impulsieve snackers. Vier
op de tien laten zich minstens één keer per dag
verleiden tot een ongepland tussendoortje. Snackers
tot 35 jaar kiezen het minst bewust en het minst
gezond. Ze eten frequenter tussen de maaltijden door
(meer dan de helft drie keer per dag of meer) en
worden vaker verleid tot een ongepland tussendoortje.
Vier op de tien geven aan vooral ‘ongezonde’ tussen-
doortjes te eten. Ze kiezen vaker voor koekjes, chips of
chocolade dan Nederlanders boven de 35.
Bron: Multiscope, juli 2017
Nederlander vaak
impulsieve snacker
type 2) blijkt dat er geen verband is. De onderzoekers
vergeleken de hoogste met de laagste innames van
fructosehoudende suikers (i.e. totaal suikers, fructose
en sacharose). Ze wilden met deze studie bepalen of
het verband tussen suikerhoudende dranken en
diabetes type 2 te verklaren is door fructosehoudende
suikers. De inname van totaal suikers en fructose hield
geen verband met het aantal nieuwe patiënten met
diabetes type 2. Voor de inname van sacharose (ta-
felsuiker; glucose + fructose) werd een ‘beschermend’
verband gevonden. Mensen met de hoogste innames
van sacharose hadden een lager risico op diabetes type
2, vergeleken met de groep met de laagste innames.
De uitkomsten van het onderzoek ondersteunen dus
niet de theorie dat het verband tussen suikerhoudende
dranken en diabetes gelinkt is via fructosehoudende
suikers. De onderzoekers hebben nog wel een aantal
alternatieve verklaringen voor het verband tussen
suikerhoudende dranken en diabetes type 2. Suikers in
vloeibare vorm zijn minder verzadigend en dragen zo
(via overmatige energie-inname) mogelijk bij aan
overgewicht en diabetes type 2. En, constateren ze:
suikerhoudende dranken zijn een ‘marker’ voor een
ongezonde leefstijl. Mensen die veel suikerhoudende
dranken gebruiken, hebben een hogere energie-inna-
me, zijn minder lichamelijk actief en roken meer.
Bron: Tsilas
et al
. Relation of total sugars, fructose and
sucrose with incident type 2 diabetes: a systematic
review and meta-analysis of prospective cohort studies.
CMAJ 2017;20:711-720.