Table of Contents Table of Contents
Previous Page  33 / 36 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 33 / 36 Next Page
Page Background

Voeding in het nieuws

|33

Suiker in perspectief, oktober 2017

Circa negen op de tien Nederlanders eten dagelijks één

of meerdere tussendoortjes, blijkt uit marktonderzoek

(via mobiele onderzoeksapp, iOS en Android) van

onderzoeksbureau Multiscope. 685 Nederlanders

beantwoordden de vragen. Tussendoortjes moeten

vooral lekker zijn vinden ze, energie geven en bijvoor-

beeld gemakkelijk zijn mee te nemen. 37% van de

deelnemers vindt het belangrijk dat een tussendoortje

gezond is. Favoriet zijn koekjes (50%), chips en zoutjes

(38%), en fruit (48%). Circa vier op de tien eters nemen

minimaal drie keer per dag een tussendoortje. Voor de

helft van hen is trek in iets lekkers de belangrijkste

reden. Daarnaast zijn het ‘honger’ (20%) of ‘gewoonte’

(12%). Nederlanders zijn vaak impulsieve snackers. Vier

op de tien laten zich minstens één keer per dag

verleiden tot een ongepland tussendoortje. Snackers

tot 35 jaar kiezen het minst bewust en het minst

gezond. Ze eten frequenter tussen de maaltijden door

(meer dan de helft drie keer per dag of meer) en

worden vaker verleid tot een ongepland tussendoortje.

Vier op de tien geven aan vooral ‘ongezonde’ tussen-

doortjes te eten. Ze kiezen vaker voor koekjes, chips of

chocolade dan Nederlanders boven de 35.

Bron: Multiscope, juli 2017

Nederlander vaak

impulsieve snacker

type 2) blijkt dat er geen verband is. De onderzoekers

vergeleken de hoogste met de laagste innames van

fructosehoudende suikers (i.e. totaal suikers, fructose

en sacharose). Ze wilden met deze studie bepalen of

het verband tussen suikerhoudende dranken en

diabetes type 2 te verklaren is door fructosehoudende

suikers. De inname van totaal suikers en fructose hield

geen verband met het aantal nieuwe patiënten met

diabetes type 2. Voor de inname van sacharose (ta-

felsuiker; glucose + fructose) werd een ‘beschermend’

verband gevonden. Mensen met de hoogste innames

van sacharose hadden een lager risico op diabetes type

2, vergeleken met de groep met de laagste innames.

De uitkomsten van het onderzoek ondersteunen dus

niet de theorie dat het verband tussen suikerhoudende

dranken en diabetes gelinkt is via fructosehoudende

suikers. De onderzoekers hebben nog wel een aantal

alternatieve verklaringen voor het verband tussen

suikerhoudende dranken en diabetes type 2. Suikers in

vloeibare vorm zijn minder verzadigend en dragen zo

(via overmatige energie-inname) mogelijk bij aan

overgewicht en diabetes type 2. En, constateren ze:

suikerhoudende dranken zijn een ‘marker’ voor een

ongezonde leefstijl. Mensen die veel suikerhoudende

dranken gebruiken, hebben een hogere energie-inna-

me, zijn minder lichamelijk actief en roken meer.

Bron: Tsilas

et al

. Relation of total sugars, fructose and

sucrose with incident type 2 diabetes: a systematic

review and meta-analysis of prospective cohort studies.

CMAJ 2017;20:711-720.