Table of Contents Table of Contents
Previous Page  28 / 36 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 28 / 36 Next Page
Page Background

28|

Voeding in het nieuws

Suiker in perspectief, oktober 2017

waarin voeding en leefstijl een duidelijke plaats

krijgen. Van Dam: ‘In Rotterdam besteden ze veel

aandacht aan basale vakken als fysiologie en bioche-

mie. Met deze kennis kun je de ‘theorieën’ van blog-

gers en vloggers en niet te vergeten van je patiënten in

de spreekkamer, beter beoordelen. Alleen basale

kennis is echter niet voldoende, het gaat er ook om

hoe je het aan je patiënten vertelt, waar je betrouw-

bare informatie vindt en hoe en naar wie je door-

verwijst. Daarom nam ik deze aspecten ook op in

de enquêtes.’

Betrouwbare informatiebronnen

Bijna tweederde van de huisartsen en minder dan de

helft van de co-assistenten kent geen betrouwbare

informatiewebsites over voeding en leefstijl, en als ze

die al kennen, gebruiken ze die zelden of nooit. Van

de huisartsen kent ruim 14% de (website van) Artsen-

wijzer Diëtetiek en 41% de website van het Voedings-

centrum, van de co-assistenten is dit respectievelijk 3

en 45%. Het Voedingscentrum is bij de respondenten

overigens de bekendste informatiebron op het gebied

van voeding. D

e website van de Gezondheidsraad

(GR) is relatief onbekend. ‘Ik kende, voor ik bij VWS

begon, de website van de GR ook niet’, zegt van Dam.

‘Opvallend dat niemand mij heeft verteld dat deze

website bestaat. Zoveel bundeling van voedingsonder-

zoeken en analyses met conclusies! Ik heb tijdens

mijn studie geneeskunde enkele onderzoeken gedaan

waarbij we met behulp van

PubMed

en d

e Cochrane Library i

nformatie vergaarden. Natuurlijk heel

leerzaam, maar jammer dat ik niet wist dat er op de

website van de GR zo’n schat aan informatie te vinden

is, toegespitst op de situatie in Nederland. Aanpassen

van curricula is nodig en prachtig, maar juist ook met

kleine dingen als het tijdens de colleges informeren

over betrouwbare websites, kun je al heel veel berei-

ken. De website van de GR is dus een aanrader, maar

ook bijvoorbeeld de website van he

t Nederlands Huisartsen Genootschap

(NHG). Natuurlijk wordt

Bron: Factsheet onderzoek

'Voeding en leefstijl in de

opleiding Geneeskunde'

Voeding

Leefstijl

Gesprekstechnieken

Rotterdam

77 uur

54,5 uur

3 uur

Nijmegen

15 uur

30 uur

28,5 uur

Groningen

5,5 uur

13,7 uur

2 uur

Leiden

20 uur

20 uur

0 uur

Gemiddeld krijgt een student in zes jaar tijd

29 uur

les over voeding,

30 uur

over

leefstijl en

8 uur

over motiverende gespreksvoering.

Vier medische faculteiten stelden hun studie-

gidsen beschikbaar. Onder ‘lesuren’ vallen

hoorcolleges, werkgroepen, zelfstudieopdrachten

en vaardigheidsonderwijs.