28|
Voeding in het nieuws
Suiker in perspectief, oktober 2017
waarin voeding en leefstijl een duidelijke plaats
krijgen. Van Dam: ‘In Rotterdam besteden ze veel
aandacht aan basale vakken als fysiologie en bioche-
mie. Met deze kennis kun je de ‘theorieën’ van blog-
gers en vloggers en niet te vergeten van je patiënten in
de spreekkamer, beter beoordelen. Alleen basale
kennis is echter niet voldoende, het gaat er ook om
hoe je het aan je patiënten vertelt, waar je betrouw-
bare informatie vindt en hoe en naar wie je door-
verwijst. Daarom nam ik deze aspecten ook op in
de enquêtes.’
Betrouwbare informatiebronnen
Bijna tweederde van de huisartsen en minder dan de
helft van de co-assistenten kent geen betrouwbare
informatiewebsites over voeding en leefstijl, en als ze
die al kennen, gebruiken ze die zelden of nooit. Van
de huisartsen kent ruim 14% de (website van) Artsen-
wijzer Diëtetiek en 41% de website van het Voedings-
centrum, van de co-assistenten is dit respectievelijk 3
en 45%. Het Voedingscentrum is bij de respondenten
overigens de bekendste informatiebron op het gebied
van voeding. D
e website van de Gezondheidsraad(GR) is relatief onbekend. ‘Ik kende, voor ik bij VWS
begon, de website van de GR ook niet’, zegt van Dam.
‘Opvallend dat niemand mij heeft verteld dat deze
website bestaat. Zoveel bundeling van voedingsonder-
zoeken en analyses met conclusies! Ik heb tijdens
mijn studie geneeskunde enkele onderzoeken gedaan
waarbij we met behulp van
PubMeden d
e Cochrane Library informatie vergaarden. Natuurlijk heel
leerzaam, maar jammer dat ik niet wist dat er op de
website van de GR zo’n schat aan informatie te vinden
is, toegespitst op de situatie in Nederland. Aanpassen
van curricula is nodig en prachtig, maar juist ook met
kleine dingen als het tijdens de colleges informeren
over betrouwbare websites, kun je al heel veel berei-
ken. De website van de GR is dus een aanrader, maar
ook bijvoorbeeld de website van he
t Nederlands Huisartsen Genootschap(NHG). Natuurlijk wordt
Bron: Factsheet onderzoek
'Voeding en leefstijl in de
opleiding Geneeskunde'
Voeding
Leefstijl
Gesprekstechnieken
Rotterdam
77 uur
54,5 uur
3 uur
Nijmegen
15 uur
30 uur
28,5 uur
Groningen
5,5 uur
13,7 uur
2 uur
Leiden
20 uur
20 uur
0 uur
Gemiddeld krijgt een student in zes jaar tijd
29 uur
les over voeding,
30 uur
over
leefstijl en
8 uur
over motiverende gespreksvoering.
Vier medische faculteiten stelden hun studie-
gidsen beschikbaar. Onder ‘lesuren’ vallen
hoorcolleges, werkgroepen, zelfstudieopdrachten
en vaardigheidsonderwijs.