Table of Contents Table of Contents
Previous Page  9 / 36 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 9 / 36 Next Page
Page Background

‘Dialoog over koolhydraten’

|9

Suiker in perspectief, oktober 2017

raten in Nederland

De gemiddelde procentuele bijdrage van koolhy-

draten aan de energie-inneming varieert van 43%

(70-plus mannen) tot 51% (9-18-jarige kinderen) en

valt daarmee binnen de tijdelijke richtlijn van 40-70

energieprocent van de Gezondheidsraad. Circa de

helft van de koolhydraten is afkomstig van mono- en

disachariden (suikers). De inneming van mono- en

disachariden (g/dag) laat bij de Nederlandse bevol-

king (vanaf 9 jaar) een dalende trend zien met het

stijgen van de leeftijd. Van Rossum: ‘De consumptie

van niet-alcoholische dranken en de variatie in de

bronnen van deze dranken neemt toe met de leeftijd.

Bij de 12-18-jarige kinderen bestaat circa 20% van

de op school genuttigde dranken uit frisdrank met

suiker. Water is op school veruit het populairst.’

Belangrijkste bron

De belangrijkste bron van koolhydraten voor

9-69-jarigen is de groep brood, granen, rijst & pasta

(35%), gevolgd door niet-alcoholische dranken (11%)

en suiker en snoepgoed (11%). De groepen zuivel en

koek & gebak leveren beide gemiddeld 10% van de

koolhydraten. Van Rossum: ‘Bijna de helft (48%)

van de mono- en disachariden krijgen de 6-69-jari-

gen binnen via tussendoortjes.’ Voedingsmiddelen

die voornamelijk tussendoor worden genuttigd zijn

koek & gebak (87%), niet-alcoholische dranken

(70%) en fruit, noten & olijven (60%).

Meer uit een

voedingsmiddelengroep

Kinderen consumeren meer snacks, niet-alcoho-

lische dranken en broodbeleg dan volwassenen.

‘Behalve fruit, water, koffie en thee consumeren

mannen in het algemeen meer van een voedingsmid-

delengroep dan vrouwen. De hogere sociaaleconomi-

sche groepen consumeren meer groente, fruit, water,

koffie en thee maar minder aardappelen, rijst en

niet-alcoholische dranken dan de groepen uit de lage

sociaaleconomische klassen.’

‘Cliffhanger’

Van Rossum: ‘In de periode 1987-2010 is de gemid-

delde inneming van mono- en disachariden globaal

hetzelfde gebleven. Uit de vergelijking (van 9-69-ja-

rigen) van de VCP 2012-2014 met die van 2007-2010

blijkt dat de consumptie van aardappelen, zuivelpro-

ducten, koek & gebak met meer dan 5% is gedaald

en van niet-alcoholische dranken met meer dan 5%

is gestegen.’ Wat deze trends betekenen voor de in-

neming van koolhydraten is onbekend. Van Rossum

noemde dit een ‘cliffhanger’ waarop volgend jaar het

antwoord komt.

Klik hier voor de uitgebreide versie van het verhaal

‘In de periode 1987-2010 is de

gemiddelde inneming van mono-

en disachariden globaal hetzelfde

gebleven.'