‘Dialoog over koolhydraten’
|9
Suiker in perspectief, oktober 2017
raten in Nederland
De gemiddelde procentuele bijdrage van koolhy-
draten aan de energie-inneming varieert van 43%
(70-plus mannen) tot 51% (9-18-jarige kinderen) en
valt daarmee binnen de tijdelijke richtlijn van 40-70
energieprocent van de Gezondheidsraad. Circa de
helft van de koolhydraten is afkomstig van mono- en
disachariden (suikers). De inneming van mono- en
disachariden (g/dag) laat bij de Nederlandse bevol-
king (vanaf 9 jaar) een dalende trend zien met het
stijgen van de leeftijd. Van Rossum: ‘De consumptie
van niet-alcoholische dranken en de variatie in de
bronnen van deze dranken neemt toe met de leeftijd.
Bij de 12-18-jarige kinderen bestaat circa 20% van
de op school genuttigde dranken uit frisdrank met
suiker. Water is op school veruit het populairst.’
Belangrijkste bron
De belangrijkste bron van koolhydraten voor
9-69-jarigen is de groep brood, granen, rijst & pasta
(35%), gevolgd door niet-alcoholische dranken (11%)
en suiker en snoepgoed (11%). De groepen zuivel en
koek & gebak leveren beide gemiddeld 10% van de
koolhydraten. Van Rossum: ‘Bijna de helft (48%)
van de mono- en disachariden krijgen de 6-69-jari-
gen binnen via tussendoortjes.’ Voedingsmiddelen
die voornamelijk tussendoor worden genuttigd zijn
koek & gebak (87%), niet-alcoholische dranken
(70%) en fruit, noten & olijven (60%).
Meer uit een
voedingsmiddelengroep
Kinderen consumeren meer snacks, niet-alcoho-
lische dranken en broodbeleg dan volwassenen.
‘Behalve fruit, water, koffie en thee consumeren
mannen in het algemeen meer van een voedingsmid-
delengroep dan vrouwen. De hogere sociaaleconomi-
sche groepen consumeren meer groente, fruit, water,
koffie en thee maar minder aardappelen, rijst en
niet-alcoholische dranken dan de groepen uit de lage
sociaaleconomische klassen.’
‘Cliffhanger’
Van Rossum: ‘In de periode 1987-2010 is de gemid-
delde inneming van mono- en disachariden globaal
hetzelfde gebleven. Uit de vergelijking (van 9-69-ja-
rigen) van de VCP 2012-2014 met die van 2007-2010
blijkt dat de consumptie van aardappelen, zuivelpro-
ducten, koek & gebak met meer dan 5% is gedaald
en van niet-alcoholische dranken met meer dan 5%
is gestegen.’ Wat deze trends betekenen voor de in-
neming van koolhydraten is onbekend. Van Rossum
noemde dit een ‘cliffhanger’ waarop volgend jaar het
antwoord komt.
Klik hier voor de uitgebreide versie van het verhaal‘In de periode 1987-2010 is de
gemiddelde inneming van mono-
en disachariden globaal hetzelfde
gebleven.'