Table of Contents Table of Contents
Previous Page  6 / 36 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 6 / 36 Next Page
Page Background

6|

‘Dialoog over koolhydraten’

Suiker in perspectief, oktober 2017

Koolhydraten zijn onze belangrijkste energiebron

en belangrijkste brandstof voor onder andere de

hersenen en het zenuwstelsel. Blaak: ‘Het menselijk

lichaam geeft bij de energiebalans, mede door de

geringe lichaamsvoorraad, prioriteit aan de stofwis-

seling van koolhydraten boven vet en dat vraagt om

een goede regulatie. Een gestoorde glucosestofwisse-

ling neemt toe met de leeftijd. Hyperglycemie en gly-

cemische variabiliteit staan in verband met obesitas,

diabetes mellitus type 2 en hart- en vaatziekten.’

5% gewichtsverlies

Circa 5% gewichtsverlies heeft voor mensen met

overgewicht gunstige effecten op hun gezondheid.

PROF.DR.IR. ELLEN BLAAK

‘Er is geen bewijs dat

koolhydraten de trigger zijn

voor gewichtstoename’

Blaak: ‘Meer afvallen, bijvoorbeeld 15% in plaats

van 5%, heeft meer effect maar het risico op terug-

val is dan ook groter. Circa 80% keert na afvallen

terug op het oude te hoge lichaamsgewicht.’ Met een

efficiëntere energiehuishouding past het lichaam

zich aan bij afvallen. Voor Blaak is dat een van de

redenen om te pleiten voor adviezen gericht op een

gezonde leefstijl en niet louter op gewichtsreductie.

Een combinatie van veranderingen in de voeding en

beweging zijn volgens haar het meest effectief. Een

in 2017 gepubliceer

de meta-analyse la

at zien dat een

laag vet dieet meer gewichtsverlies oplevert dan een

voeding met weinig koolhydraten. De verschillen in

lichaamsgewicht zijn klein. Blaak: ‘Deze resultaten

Bij adviezen over voeding zijn de Richtlijnen goede

voeding het uitgangspunt. Voor diabetespatiënten of een

voorstadium van diabetes komt daar een advies op maat

bij. Volgens Ellen Blaak (vakgroep Humane Biologie,

Maastricht University) moeten voedingsadviezen zich

niet louter richten op gewichtsverlies. Adviezen over

een gezonde leefstijl zijn effectiever.

Koolhydratencongres 2017

Wat adviseer jij als voedselprofessional?