6|
‘Dialoog over koolhydraten’
Suiker in perspectief, oktober 2017
Koolhydraten zijn onze belangrijkste energiebron
en belangrijkste brandstof voor onder andere de
hersenen en het zenuwstelsel. Blaak: ‘Het menselijk
lichaam geeft bij de energiebalans, mede door de
geringe lichaamsvoorraad, prioriteit aan de stofwis-
seling van koolhydraten boven vet en dat vraagt om
een goede regulatie. Een gestoorde glucosestofwisse-
ling neemt toe met de leeftijd. Hyperglycemie en gly-
cemische variabiliteit staan in verband met obesitas,
diabetes mellitus type 2 en hart- en vaatziekten.’
5% gewichtsverlies
Circa 5% gewichtsverlies heeft voor mensen met
overgewicht gunstige effecten op hun gezondheid.
PROF.DR.IR. ELLEN BLAAK
‘Er is geen bewijs dat
koolhydraten de trigger zijn
voor gewichtstoename’
Blaak: ‘Meer afvallen, bijvoorbeeld 15% in plaats
van 5%, heeft meer effect maar het risico op terug-
val is dan ook groter. Circa 80% keert na afvallen
terug op het oude te hoge lichaamsgewicht.’ Met een
efficiëntere energiehuishouding past het lichaam
zich aan bij afvallen. Voor Blaak is dat een van de
redenen om te pleiten voor adviezen gericht op een
gezonde leefstijl en niet louter op gewichtsreductie.
Een combinatie van veranderingen in de voeding en
beweging zijn volgens haar het meest effectief. Een
in 2017 gepubliceer
de meta-analyse laat zien dat een
laag vet dieet meer gewichtsverlies oplevert dan een
voeding met weinig koolhydraten. De verschillen in
lichaamsgewicht zijn klein. Blaak: ‘Deze resultaten
Bij adviezen over voeding zijn de Richtlijnen goede
voeding het uitgangspunt. Voor diabetespatiënten of een
voorstadium van diabetes komt daar een advies op maat
bij. Volgens Ellen Blaak (vakgroep Humane Biologie,
Maastricht University) moeten voedingsadviezen zich
niet louter richten op gewichtsverlies. Adviezen over
een gezonde leefstijl zijn effectiever.
Koolhydratencongres 2017
Wat adviseer jij als voedselprofessional?