‘Dialoog over koolhydraten’
|7
Suiker in perspectief, oktober 2017
Klik hier voor de uitgebreide versie van het verhaal‘Meer afvallen, bijvoorbeeld 15%
in plaats van 5%, heeft meer effect
maar het risico op terugval is dan
ook groter.'
zijn vooral een bewijs dat koolhydraten niet dik-
makend zijn. Er is geen bewijs dat koolhydraten de
trigger zijn voor gewichtstoename.’
SLIM-studie
Blaak maakt deel uit van het onderzoeksteam van
de zogenaamde SLIM-studie. Hierin kregen vol-
wassenen met een voorstadium van diabetes eens
in de drie maanden een individueel leefstijladvies
(over lichamelijke activiteit en goede voeding). Een
belangrijk resultaat van deze studie is dat het aantal
mensen dat diabetes kreeg meer dan 40% lager was
in de interventiegroep dan in de controlegroep.
Tijdelijke koolhydraatnorm
Blaak presenteerde de Richtlijnen goede voeding van
de Gezondheidsraad en de tijdelijke voedingsnorm
voor koolhydraten: 40-70 en% koolhydraten. Blaak:
‘Binnen de context van Richtlijnen goede voeding
kan een advies op maat effectief zijn voor mensen
met een verhoogd risico op type 2 diabetes en
cardiometabole complicaties.’