Table of Contents Table of Contents
Previous Page  7 / 36 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 7 / 36 Next Page
Page Background

‘Dialoog over koolhydraten’

|7

Suiker in perspectief, oktober 2017

Klik hier voor de uitgebreide versie van het verhaal

‘Meer afvallen, bijvoorbeeld 15%

in plaats van 5%, heeft meer effect

maar het risico op terugval is dan

ook groter.'

zijn vooral een bewijs dat koolhydraten niet dik-

makend zijn. Er is geen bewijs dat koolhydraten de

trigger zijn voor gewichtstoename.’

SLIM-studie

Blaak maakt deel uit van het onderzoeksteam van

de zogenaamde SLIM-studie. Hierin kregen vol-

wassenen met een voorstadium van diabetes eens

in de drie maanden een individueel leefstijladvies

(over lichamelijke activiteit en goede voeding). Een

belangrijk resultaat van deze studie is dat het aantal

mensen dat diabetes kreeg meer dan 40% lager was

in de interventiegroep dan in de controlegroep.

Tijdelijke koolhydraatnorm

Blaak presenteerde de Richtlijnen goede voeding van

de Gezondheidsraad en de tijdelijke voedingsnorm

voor koolhydraten: 40-70 en% koolhydraten. Blaak:

‘Binnen de context van Richtlijnen goede voeding

kan een advies op maat effectief zijn voor mensen

met een verhoogd risico op type 2 diabetes en

cardiometabole complicaties.’