Suiker in perspectief editie 27 | Januari 2014 - page 27

dan een vetbeperkt dieet.’ Hij besteedde ook aan-
dacht aan de negatieve berichtgeving over het effect
van fructose op onze gezondheid. Fructose komt
onder andere voor in vruchten, honing en kristalsui-
ker. ‘Het is duidelijk dat een hoge inname van
fructose het triglyceridengehalte in het bloed kan
verhogen en zo de kans op het ontstaan van hart- en
vaatziekten vergroot. Die ongewenste effecten op het
bloedlipidenprofiel kunnen zich voordoen bij een
fructose-inname die hoger is dan
12 energieprocent. Er is geen bewijs dat onze huidige
fructose-inname van 30-60 gram per dag invloed
heeft op dat profiel,’ aldus Schaafsma. Een dergelijke
consumptie van fructose is niet nadelig voor de
gezondheid.
Zoetstoffen
Uit Europees consumentenonderzoek naar het
gebruik van zoetstoffen in frisdrank blijkt dat 20%
van de Nederlanders geen twijfel heeft over de
veiligheid van zoetstoffen, 70% weet het niet zeker
en gebruikt ze wel, 10% van hen is niet overtuigd van
de veiligheid en gaat ze uit de weg. Zoetstoffen die in
voedingsmiddelen worden gebruikt, zijn uitvoerig
getest op hun veiligheid. Er is een ADI (Aanvaardba-
re Dagelijkse Inname) vastgesteld die – zo blijkt uit
de concumptiecijfers – vrijwel nooit wordt over-
schreden. Bij de berekeningen van de ADI gaan de
Bijscholingsbijeenkomst over suiker en zoetstoffen
|27
Suiker in perspectief, december 2013 / januari 2014
FEIT OF FABEL?
VAN ZOETSTOFFEN RAAKT JE SUIKER-
BEHOEFTE UIT BALANS EN KRIJG JE NOG
MEER TREK IN ZOETIGHEID
Er is geen bewijs voor een mechanisme dat
zoetstoffen de suikerbehoefte zouden
veranderen, of de glucosebalans in het lichaam
verstoren. De suikerbehoefte is vooral een
aangelegenheid van de zintuigen. In hoeverre
gebruik van zoetstoffen invloed heeft op ons
eetgedrag, en op de inname van energie op
langere termijn, is nog onvoldoende onder-
zocht. Dat zoetstoffen verantwoordelijk zou-
den zijn voor een verstoorde suikerbehoefte,
is dus een fabel.
SUIKER KAN VERSLAVEND WERKEN
Fysiologisch gezien bestaat suikerverslaving
niet, maar houden van zoete producten wel.
Dat is gewoontegedrag dat is aangeleerd door
conditionering van prikkels die met 'houden
van zoet' hebben te maken, niet met suiker.
Dat suiker verslavend zou zijn, is dus een fabel.
VEEL MEER FEITEN EN FABELS
Raadpleeg ‘Feiten en fabels over suiker en
zoetstoffen’ onder ‘meer informatie boeken
en brochures’ voor de uitgebreide toelichting
van de vijftien ‘feiten en fabels’ op
Feiten en fabels over suiker en zoetstoffen
onderzoekers uit van de hoeveelheid van een stof die
per kg lichaamsgewicht door de mens, levenslang en
elke dag, kan worden ingenomen zonder dat er
gezondheidsproblemen ontstaan. De overheid houdt
bij of de consumptie van zoetstoffen werkelijk onder
de vastgestelde ADI blijft en neemt indien nodig
maatregelen als overschrijding dreigt.
1...,17,18,19,20,21,22,23,24,25,26 28,29,30,31,32,33,34,35,36,37,...40
Powered by FlippingBook