Suiker in perspectief editie 27 | Januari 2014 - page 26

Gewichtsconsulenten begeleiden mensen met
gewichtsproblemen om een gezondere leefstijl te
realiseren. Zowel de consulenten als hun cliënten
worden regelmatig geconfronteerd met ronduit
verwarrende berichtgeving in de media over suiker
en zoetstoffen. De publicaties spreken elkaar tegen.
Is het een feit of toch een fabel? De bijeenkomst van
1 oktober was bedoeld om de voedingskennis op te
frissen en de deelnemers te informeren over de
meest recente ontwikkelingen. Prof.dr.ir. Gertjan
Schaafsma was, naast Stephan Peters, één van de
deskundigen die hen op de hoogte bracht van de
huidige stand van zaken. Hij was ook betrokken bij
de beantwoording van vijftien ‘feiten en fabels’
(zie elders op deze pagina). Het is voor Schaafsma
een duidelijke zaak: als de balans tussen voeding en
bewegen goed is (iemand eet gezond en heeft een
actieve leefstijl) dan is er geen reden om suiker in
de ban te doen.
Koolhydraatarm dieet
Televisie, radio, kranten …, van tijd tot tijd melden
ze dat een koolhydraatarm dieet dé oplossing is voor
gewichtsproblemen. Een feit of toch een fabel?
Schaafsma: ‘Alle verteerbare koolhydraten dragen bij
aan de glucosebehoefte van het lichaam. Voor zowel
kinderen als volwassenen geldt dat tenminste 130 g
glucose per dag nodig is voor de hersenen (EFSA,
2010).’ Er is 50-100 g glucose per dag nodig om
ketose (verhoogde concentratie ketonen in het bloed
door vetverbranding bij een tekort aan koolhydra-
ten) te voorkomen. Bij een extreem koolhydraatarm
dieet komt onder andere de nutriëntenvoorziening
in gevaar, is er een vezeltekort, verlies van spiermas-
sa, verhoogd LDL-gehalte en gewichtsverlies door
dehydratie. Dat zijn ongewenste veranderingen.
En zei Schaafsma: ‘Er is geen evidentie dat op lange
termijn een koolhydraatbeperkt dieet effectiever is
26|
Bijscholingsbijeenkomst over suiker en zoetstoffen
Suiker in perspectief, december 2013 / januari 2014
FEIT OF FABEL?
SUIKER EN OVERGEWICHT
Suiker is geen specifieke dikmaker. Mensen
met overgewicht moeten proberen de inname
van calorieën te verminderen door minder
producten met een hoge energiedichtheid te
kiezen en de consumptie van dranken met
suikers te beperken. Het advies is om voor-
zichtig te zijn in het gebruik van vloeibare
koolhydraten. Niet vanwege de koolhydraten,
maar omdat ze minder lijken te verzadigen
en kunnen daardoor gemakkelijker leiden tot
inname van te veel calorieën.
Prof.dr.ir. Gertjan Schaafsma
(Schaafsma Advisory Services, Scherpenzeel)
Dr. Stephan Peters (Voedingscentrum)
1...,16,17,18,19,20,21,22,23,24,25 27,28,29,30,31,32,33,34,35,36,...40
Powered by FlippingBook