Suiker in perspectief editie 27 | Januari 2014 - page 24

24|
25 jaar voedingsonderzoek ouderen
Suiker in perspectief, december 2013 / januari 2014
voeding of naar specifieke onderdelen? Wat willen
we bereiken vanuit de biologie of de gezondheids-
zorg?’ Oud worden is voor een deel genetisch
bepaald stelt ze vast. ‘Maar voor het overige zijn
omgevings- en leefstijlfactoren van groot belang.
Ze beïnvloeden mogelijk via inflammatie (inflamma-
geing) orgaanfuncties, risicoprofielen en uiteindelijk
ook de functionaliteit.’ De Groot noemde enkele
gezondheidsproblemen van ouderen in relatie met
voeding: osteoporose en vitamine D/calcium;
sarcopenie en eiwit; dementie en omega-3-vetzuren;
anorexia/ondervoeding veroorzaakt door ouder
worden. ‘In Wageningen richten we ons binnen het
onderzoeksmodel met name op de voeding die
samenhangt met het behouden van de functionaliteit
en het afwenden van de afhankelijkheid van zorg.
De komende jaren voeren we onderzoek uit op het
gebied van cognitieve performance, sarcopenie en
ondervoeding. Dat moet leiden tot het initiëren van
veranderingen in het brein en in de spier die door
andere voeding teweeg wordt gebracht.’ Ze vertelt
dat de kwaliteit van de voeding een verschil van 25%
kan maken in mortaliteit. ‘Die kwaliteit van de
voeding is ook op hoge leeftijd zeer belangrijk.
Een adequate inname van vitamine D, vitamine B12,
eiwit en energie speelt een hoofdrol.’
Met hulp van ICT-technologieën
De boodschap van Lisette de Groot: het onderzoek
gaat naar een totale geïntegreerde benadering.
‘Er zijn zoveel factoren van belang, zo veel verschil-
lende gebieden die van invloed zijn bij het ouder
worden, dat je ze niet uitsluitend geïsoleerd kunt
bekijken.’ Ze noemt als voorbeeld het NuAge-project.
‘Dat is helemaal gericht op subklinische inflammatie
die samenhangt met ouder worden. Veel orgaan-
systemen hebben invloed op chronische ziekten, op
ons brein en ons botweefsel. De samenwerking in het
grote Europese consortium richt zich onder andere
op de cardiovasculaire aspecten, op de epi-genetica
en de invloed van voeding op de expressie van
genen.’ Ze benadrukt dat het oude niet allemaal
wordt losgelaten. ‘Er blijven knelpunten waaraan we
moeten werken. Er is bijvoorbeeld veel aandacht
voor de vitamine D-voorziening. Terecht, omdat er
een fysiologische verklaring is voor de waargenomen
deficiënties. We moeten kiezen voor een geïntegreer-
de benadering van de voeding. Dat betekent dus
aandacht voor voedingspatronen. We gaan gebruik
maken van ICT-technologieën om voedingspatronen
beter in beeld te kunnen brengen. Maar er blijft
zeker ook aandacht voor de interactie tussen nutri-
ënten.’ Naar verwachting zullen ouderen straks op
afstand digitaal kunnen worden gevolgd (met hulp
van een ‘digibox’). De Groot: ‘Dat stelt ons in staat
om al in een vroeg stadium signalen op te vangen die
de gezondheid nadelig beïnvloeden. Ook de ontwik-
keling van de ‘e-healthwereld’ biedt mogelijkheden.’
Preventieve maatregelen moeten niet alleen zijn
gericht op ziekte, maar ook op functionaliteit en
participatie in de maatschappij, aldus Lisette de
Groot. ‘Dat vraagt om multidisciplinaire samen-
werking en communicatie. Niet altijd gemakkelijk
maar het levert wel veel op.’
‘We gaan gebruik maken
van ICT-technologieën om
voedingspatronen beter
in beeld te brengen.'
1...,14,15,16,17,18,19,20,21,22,23 25,26,27,28,29,30,31,32,33,34,...40
Powered by FlippingBook