Suiker in perspectief editie 27 | Januari 2014 - page 14

14|
Dit is de beste voedselconsumptiemethode
Suiker in perspectief, december 2013 / januari 2014
De betrouwbaarheid van de
VCP-gegevens staat en valt
met het verzamelen van de
gegevens. Over de keuze van
de methodiek zegt dr.ir. Marga
Ocké (RIVM) onder andere:
‘Die kent natuurlijk z’n
beperkingen. Want je doet een
beroep op het geheugen van
mensen en in de praktijk blijkt
men ook sociaal wenselijke
antwoorden te geven. Dat leidt
tot onderrapportage.’ Maar
haar conclusie: ‘Dit is de beste’.
15
VOEDSELCONSUMPTIEPEILING
De beste voedsel-
consumptiemethode
DE ONDERSCHATTING VAN DE
VOEDSELCONSUMPTIE IS CIRCA 15%
‘Er zijn altijd beperkingen, maar dit is de beste
methode,’ zegt dr.ir. Marga Ocké, senior
voedingskundige bij het RIVM (Rijksinstituut voor
Volksgezondheid en Milieu) in Bilthoven naar
aanleiding van de vraag hoe betrouwbaar de VCP-
gegevens zijn. ‘In de VCP’s maken we gebruik van
een marktonderzoekpanel. Het mooie is dat je
tijdens een dergelijk onderzoek goed kan sturen en
zorgt voor bijvoorbeeld een goede verdeling van de
leeftijdsopbouw en verdeling van de respondenten in
de regio.’ Maar merkt ze op: ‘Je weet niet goed of het
bijvoorbeeld mensen zijn die graag aan panels mee
Een gesprek met dr.ir. Marga Ocké over de methodiek
1...,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13 15,16,17,18,19,20,21,22,23,24,...40
Powered by FlippingBook