VOEDING IN HET NIEUWS
Voeding in het nieuws
|29
Suiker in perspectief, april 2017
Bestaat het ‘suiker-
verslavingsmodel’?
Voor veel mensen geldt dat genieten van iets zoets tot
ontspanning leidt. Dat wordt in de media nogal eens
vertaald met ‘verslaving’. Bestaat zoiets als suiker- of
voedselverslaving? Wetenschappers zijn het met elkaar
eens dat er onvoldoende bewijs is dat voedingsstoffen
− met uitzondering van alcohol − verslavend zijn.
Onderzoekers van Maastricht University onderzochten
of studenten (n=1495) ‘verslavingsachtige symptomen’
ervaren voor diverse voedingsmiddelen. Het ging om
vier categorieën: hartige (zoals crackers en groente):
laag vet, laag suiker; suikerrijke (zoals wine gums en
frisdrank): zonder vet en eiwit; voedingsmiddelen
(zoals gebak): hoog vet en suiker; hartige (zoals kaas
en worst) hoog vet en eiwit. Ze inventariseerden of
‘afhankelijkheid’ vaker voorkomt bij suikerrijke
producten, en of dit is gerelateerd aan BMI en depres-
sie. De onderzoekers concluderen dat suikerrijke
voedingsmiddelen minimaal bijdragen aan ‘afhanke-
lijkheid voor voedsel’ en een verhoogd risico op
gewichtstoename. De hoogste gemiddelde BMI-scores
werden gezien bij mensen die problemen ervoeren in
de ‘hartige voedingsmiddelen, hoog in vet en eiwit’.
Bron: Markus et al
. Eating dependence and weight gain; no human evidence for a ‘sugar-addiction’ model of overweight.Appetite, volume 114, Pages 64–72
(2017)
Minder zout in
sommige producten
Begin 2014 heeft minister Edith Schippers (Volksge-
zondheid, Welzijn en Sport) met brancheorganisaties
van de voedingsmiddelenindustrie, retail, horeca en
catering het Akkoord Verbetering Productsamenstel-
ling afgesloten. De afspraken in het Akkoord moeten
het voor de consument gemakkelijker maken om
gezonde producten te kiezen. De afspraken in de
afgelopen jaren richtten zich op het maximumgehalte
zout, verzadigd vet en calorieën (suikers en (verzadigd)
vet) in voedingsmiddelen. Ui
t onderzoekvan het RIVM
blijkt dat het zoutgehalte in brood in 2016 gemiddeld
19 procent lager was dan in 2011. Ook sommige
soorten sauzen, soepen, groenten en peulvruchten in
blik of glas en chips hebben een lager zoutgehalte
(tussen 12 en 26 procent) dan in 2011. Daarnaast
hebben enkele productgroepen (bijvoorbeeld sommige
vleeswaren) inmiddels een lager gehalte verzadigd vet.
De hoeveelheid suikers veranderde niet, het is in alle
onderzochte productgroepen gelijk gebleven.
Bron: RIVM 6 april 2017