Table of Contents Table of Contents
Previous Page  29 / 30 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 29 / 30 Next Page
Page Background

VOEDING IN HET NIEUWS

Voeding in het nieuws

|29

Suiker in perspectief, april 2017

Bestaat het ‘suiker-

verslavingsmodel’?

Voor veel mensen geldt dat genieten van iets zoets tot

ontspanning leidt. Dat wordt in de media nogal eens

vertaald met ‘verslaving’. Bestaat zoiets als suiker- of

voedselverslaving? Wetenschappers zijn het met elkaar

eens dat er onvoldoende bewijs is dat voedingsstoffen

− met uitzondering van alcohol − verslavend zijn.

Onderzoekers van Maastricht University onderzochten

of studenten (n=1495) ‘verslavingsachtige symptomen’

ervaren voor diverse voedingsmiddelen. Het ging om

vier categorieën: hartige (zoals crackers en groente):

laag vet, laag suiker; suikerrijke (zoals wine gums en

frisdrank): zonder vet en eiwit; voedingsmiddelen

(zoals gebak): hoog vet en suiker; hartige (zoals kaas

en worst) hoog vet en eiwit. Ze inventariseerden of

‘afhankelijkheid’ vaker voorkomt bij suikerrijke

producten, en of dit is gerelateerd aan BMI en depres-

sie. De onderzoekers concluderen dat suikerrijke

voedingsmiddelen minimaal bijdragen aan ‘afhanke-

lijkheid voor voedsel’ en een verhoogd risico op

gewichtstoename. De hoogste gemiddelde BMI-scores

werden gezien bij mensen die problemen ervoeren in

de ‘hartige voedingsmiddelen, hoog in vet en eiwit’.

Bron: Markus et al

. Eating dependence and weight gain; no human evidence for a ‘sugar-addiction’ model of overweight.

Appetite, volume 114, Pages 64–72

(2017)

Minder zout in

sommige producten

Begin 2014 heeft minister Edith Schippers (Volksge-

zondheid, Welzijn en Sport) met brancheorganisaties

van de voedingsmiddelenindustrie, retail, horeca en

catering het Akkoord Verbetering Productsamenstel-

ling afgesloten. De afspraken in het Akkoord moeten

het voor de consument gemakkelijker maken om

gezonde producten te kiezen. De afspraken in de

afgelopen jaren richtten zich op het maximumgehalte

zout, verzadigd vet en calorieën (suikers en (verzadigd)

vet) in voedingsmiddelen. Ui

t onderzoek

van het RIVM

blijkt dat het zoutgehalte in brood in 2016 gemiddeld

19 procent lager was dan in 2011. Ook sommige

soorten sauzen, soepen, groenten en peulvruchten in

blik of glas en chips hebben een lager zoutgehalte

(tussen 12 en 26 procent) dan in 2011. Daarnaast

hebben enkele productgroepen (bijvoorbeeld sommige

vleeswaren) inmiddels een lager gehalte verzadigd vet.

De hoeveelheid suikers veranderde niet, het is in alle

onderzochte productgroepen gelijk gebleven.

Bron: RIVM 6 april 2017