Table of Contents Table of Contents
Previous Page  20 / 30 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 20 / 30 Next Page
Page Background

Voedsel

Verkiezingsdebat

(28 februari 2017)

Negen (aspirant) Tweede Kamerleden gingen in

het Haagse Nieuwspoort met elkaar in debat

over wettelijke maatregelen of financiering van

preventie. De Land- en Tuinbouworganisatie

Nederland (LTO Nederland), de Federatie

Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI)

en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel

(CBL) organiseerden het debat.

Wat moet er tijdens de nieuwe kabinetsperiode

gebeuren? Moet de overheid van bovenaf de

gezondheid van consumenten beïnvloeden door

regels op te stellen voor bijvoorbeeld het

gebruik van vet, zout en suiker in producten of

het aanpassen van de btw-tarieven van bepaal-

de producten? Of is meer voorlichting en

educatie de insteek?

Deze stellingen waren het uitgangspunt van de

discussie over de mogelijkheden om de Neder-

landers gezonder te laten eten:

A. Dat kan alleen als de overheid ongezonde

producten duurder maakt en gezonde

producten goedkoper.

B. Dat kan alleen als mensen meer weten over

voedsel, logo’s en etiketten en

voedselonderwijs krijgen.

De meningen waren verdeeld, stelling B had

veruit de meeste aanhangers. Gezondheidsedu-

catie, en dan vooral aan de jeugd, was hot topic.

Ook een minister voor Landbouw, Natuur en

Voedsel scoorde hoog, onder andere bij CU,

CDA en PvdA.

Helma Lodders, Volkspartij voor Vrijheid en

Democratie (VVD), stemde B.

‘Het is de verantwoordelijkheid van de mensen

zelf. Meer innovatie, minder regels.’

Esther Ouwehand, Partij voor de Dieren (PvdD)

stemde A (maar denkt dat zowel A als B moet)

‘Het verhaal van mensen die beter moeten

worden voorgelicht, is eigenlijk het verhaal van

mensen die zelf niets willen doen. Huppakee,

met gestrekt been erin, reguleren die handel.’

Carla Dik-Faber, Christen Unie (CU),

stemde B.

‘De producten die van het land komen zijn

goud waard en hebben geen geur-, kleur en

smaakstoffen nodig. Maak de producten in de

supermarkt eerlijker en voeg minder zout, vet

en suiker toe. De wetenschappelijke commissie

moet de beslissende stem krijgen in het

Akkoord Verbetering Productsamenstelling in

plaats van de stuurgroep die bestaat uit

vertegenwoordigers van de

levensmiddelenindustrie.’

Tjeerd de Groot, Democraten 66 (D66),

stemde B

.

‘Voedsel moet een belangrijkere rol krijgen op

het gebied van volksgezondheid. Geef me 1%

van het budget van gezondheidszorg (ruim 95

miljard), dan gaan we kinderen leren waar

voedsel vandaan komt en wat gezond eten is.’

20|

Regulering door de overheid, of voorlichting en keuzevrijheid?

Suiker in perspectief, april 2017

Foto: Bart van Vliet