Gastcolumn
Kenniscentrum suiker & voeding
door Philip den Ouden
directeur van de Federatie Nederlandse
Levensmiddelen Industrie (FNLI)
COLUMN
Bedreigingen en kansen van
digitalisering
Digitalisering heeft veel invloed
op distributiekanalen en dit zal de
komende jaren alleen maar meer
worden en sneller gaan. De out of
home sector groeit razendsnel.
Online-delivery is natuurlijk niet
nieuw, hoe lang bestaat de
pizzakoerier die de pizza’s na
(eerst alleen nog telefonische)
bestelling thuis aflevert bijvoor-
beeld al? Zoals elders in dit
magazine vermeld, verandert het
koopgedrag van de consument
daardoor ook. We moeten er dus
bovenop zitten en inspelen op
veranderingen. Digitalisering
biedt ook enorm veel kansen,
zoals het bieden van transparan-
tie. Tracking bijvoorbeeld heeft
veel voordelen tijdens het produc-
tieproces, maar geeft ook de
consument prachtige mogelijkhe-
den om snel en veel informatie te
verkrijgen over de samenstelling
en herkomst van een product.
Mini en maxi
We zien op dit moment veel
consolidaties, fusies en overna-
mes, en aan de andere kant de
opkomst van kleine bedrijfjes en
start-ups. Deze mini’s kunnen
voor grote bedrijven heel prikke-
lend zijn. En wie nu klein is, kan
straks heel groot zijn. Vergeet niet
dat multinationals meestal ook als
eenmansbedrijfjes begonnen zijn.
Regionale en lokale producten
liggen nu heel goed in de markt.
Een aantal mensen drinkt
bijvoorbeeld rauwe melk recht-
streeks van de boerderij, maar
voor het gros van de mensen is dit
geen optie. Het staat voor mij als
een paal boven water dat het
industrieel verwerken nodig blijft
om veilig, verantwoord en tegen
lage kosten voedsel te kunnen
aanbieden aan alle consumenten.
We moeten wel zeer scherp in de
markt zitten en op alle fronten
flexibel zijn, want de vraag
verandert sneller dan ooit.
De oudere consument
De vraag van de markt verandert
ook op andere punten. Door de
vergrijzing bijvoorbeeld (wel
toepasselijk om het hier op de
valreep voor mijn pensionering
over te hebben), komen er meer
een- en tweepersoonshuishou-
dens. Dat vraagt om aanpassing
van de portiegrootte, maar ook
om bepaalde producten met
typische gezondheidsvoordelen
voor de oudere consument.
Buitengewoon gezond
De levensmiddelenindustrie is
heel belangrijk voor de BV Neder-
land en onderscheidt zich echt in
positieve zin van het buitenland
op het gebied van de grote
maatschappelijke thema’s
gezondheid en duurzaamheid.
Deze industrie is buitengewoon
gezond, heeft een stevige kennis-
basis en een groot aanpassings-
vermogen. Ik ben er trots op en
dankbaar voor dat ik hier mijn
steentje aan bij heb mogen
dragen. FNLI is een prima
organisatie waar heel goede
mensen werken. Ik draag binnen-
kort dan ook vol vertrouwen het
stokje over aan mijn opvolger,
Marian Geluk.’
Column
|23
Suiker in perspectief,
april 2017