Table of Contents Table of Contents
Previous Page  23 / 30 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 23 / 30 Next Page
Page Background

Gastcolumn

Kenniscentrum suiker & voeding

door Philip den Ouden

directeur van de Federatie Nederlandse

Levensmiddelen Industrie (FNLI)

COLUMN

Bedreigingen en kansen van

digitalisering

Digitalisering heeft veel invloed

op distributiekanalen en dit zal de

komende jaren alleen maar meer

worden en sneller gaan. De out of

home sector groeit razendsnel.

Online-delivery is natuurlijk niet

nieuw, hoe lang bestaat de

pizzakoerier die de pizza’s na

(eerst alleen nog telefonische)

bestelling thuis aflevert bijvoor-

beeld al? Zoals elders in dit

magazine vermeld, verandert het

koopgedrag van de consument

daardoor ook. We moeten er dus

bovenop zitten en inspelen op

veranderingen. Digitalisering

biedt ook enorm veel kansen,

zoals het bieden van transparan-

tie. Tracking bijvoorbeeld heeft

veel voordelen tijdens het produc-

tieproces, maar geeft ook de

consument prachtige mogelijkhe-

den om snel en veel informatie te

verkrijgen over de samenstelling

en herkomst van een product.

Mini en maxi

We zien op dit moment veel

consolidaties, fusies en overna-

mes, en aan de andere kant de

opkomst van kleine bedrijfjes en

start-ups. Deze mini’s kunnen

voor grote bedrijven heel prikke-

lend zijn. En wie nu klein is, kan

straks heel groot zijn. Vergeet niet

dat multinationals meestal ook als

eenmansbedrijfjes begonnen zijn.

Regionale en lokale producten

liggen nu heel goed in de markt.

Een aantal mensen drinkt

bijvoorbeeld rauwe melk recht-

streeks van de boerderij, maar

voor het gros van de mensen is dit

geen optie. Het staat voor mij als

een paal boven water dat het

industrieel verwerken nodig blijft

om veilig, verantwoord en tegen

lage kosten voedsel te kunnen

aanbieden aan alle consumenten.

We moeten wel zeer scherp in de

markt zitten en op alle fronten

flexibel zijn, want de vraag

verandert sneller dan ooit.

De oudere consument

De vraag van de markt verandert

ook op andere punten. Door de

vergrijzing bijvoorbeeld (wel

toepasselijk om het hier op de

valreep voor mijn pensionering

over te hebben), komen er meer

een- en tweepersoonshuishou-

dens. Dat vraagt om aanpassing

van de portiegrootte, maar ook

om bepaalde producten met

typische gezondheidsvoordelen

voor de oudere consument.

Buitengewoon gezond

De levensmiddelenindustrie is

heel belangrijk voor de BV Neder-

land en onderscheidt zich echt in

positieve zin van het buitenland

op het gebied van de grote

maatschappelijke thema’s

gezondheid en duurzaamheid.

Deze industrie is buitengewoon

gezond, heeft een stevige kennis-

basis en een groot aanpassings-

vermogen. Ik ben er trots op en

dankbaar voor dat ik hier mijn

steentje aan bij heb mogen

dragen. FNLI is een prima

organisatie waar heel goede

mensen werken. Ik draag binnen-

kort dan ook vol vertrouwen het

stokje over aan mijn opvolger,

Marian Geluk.’

Column

|23

Suiker in perspectief,

april 2017