INNOVATIE ‘E-COOKER’
Nieuw in de keuken van het Topsportrestaurant
– en in Nederland – is de e-cooker die werkt
met pulserende elektrische energie. Maase
enthousiast: ‘Een stukje kipfilet bereiden in
slechts één minuut en er komt geen bakvet,
bakolie of stoom aan te pas. Dat is onmogelijk
zou je zeggen, maar het heeft meer smaak en
een betere voedingswaarde.’
Voeding in het nieuws
|27
Suiker in perspectief, april 2017
VOEDING IN HET NIEUWS
Verstoring energie-
balans bij sommige
kinderen
‘Uit mijn onderzoek blijkt dat wanneer kinderen
rondom de geboorte slecht groeien, ze op kinderleef-
tijd al een meer ongunstige energiebalans hebben.
Hierdoor hebben ze waarschijnlijk een hoger risico op
obesitas en hart- en vaatziekten’, aldus kinderarts
Arend van Deutekom naar aanleiding van zijn promo-
tieonderzoek. De studie maakt deel uit van 'Amster-
dam Born Children and their Development' (ABCD).
Het geboortecohortonderzoek volgt 8.000 opgroeien-
de kinderen vanaf hun geboorte. Van Deutekom stelt
vast dat een laag geboortegewicht, snelle gewichtstoe-
name of onvoldoende lengtetoename op zuigelingen-
leeftijd, samenhangen met veranderingen in de
energiebalans, de spierkracht en conditie, en in de
activiteit van het autonome zenuwstelsel. De verstoring
van de energiebalans betekent dat de kinderen meer
stil zitten, minder sporten en ongezonder eten. Nu is
vastgesteld dat er al grote verschillen zijn in de aanleg
van bewegingspatronen, eetgedrag en fitheid van
kinderen, leidt dit wellicht tot effectieve maatregelen
en initiatieven om gezond gedrag te stimuleren.
Bron: VUmc 19 april 2017
over de andere kant zegt hij: ‘Ook heel belangrijk is
wat ik dan maar noem de ‘ogen en oren in het veld’.
De mensen die elke dag topsporters begeleiden zien
ook de problematiek op dat gebied. Dat levert onder-
zoeksonderwerpen op voor innovatie. Waar kunnen
we nog winst pakken.’ Er kan een groot verschil zijn
tussen de bevindingen die je na onderzoek op papier
zet en de uiteindelijke praktijk, constateert Maase.
‘Onderzoek naar nieuwe ontwikkelingen gaat niet
snel. De aio’s van de projecten starten doorgaans met
een uitgebreid literatuuronderzoek. Dat duurt circa
één jaar, dus voor je resultaten hebt, ben je twee tot
drie jaar verder.’ Maar zegt hij: ‘Sommige ontwik-
kelingen komen terecht in het restaurant, worden
getest en vinden zo hun weg naar de sporters.’