Table of Contents Table of Contents
Previous Page  27 / 30 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 27 / 30 Next Page
Page Background

INNOVATIE ‘E-COOKER’

Nieuw in de keuken van het Topsportrestaurant

– en in Nederland – is de e-cooker die werkt

met pulserende elektrische energie. Maase

enthousiast: ‘Een stukje kipfilet bereiden in

slechts één minuut en er komt geen bakvet,

bakolie of stoom aan te pas. Dat is onmogelijk

zou je zeggen, maar het heeft meer smaak en

een betere voedingswaarde.’

Voeding in het nieuws

|27

Suiker in perspectief, april 2017

VOEDING IN HET NIEUWS

Verstoring energie-

balans bij sommige

kinderen

‘Uit mijn onderzoek blijkt dat wanneer kinderen

rondom de geboorte slecht groeien, ze op kinderleef-

tijd al een meer ongunstige energiebalans hebben.

Hierdoor hebben ze waarschijnlijk een hoger risico op

obesitas en hart- en vaatziekten’, aldus kinderarts

Arend van Deutekom naar aanleiding van zijn promo-

tieonderzoek. De studie maakt deel uit van 'Amster-

dam Born Children and their Development' (ABCD).

Het geboortecohortonderzoek volgt 8.000 opgroeien-

de kinderen vanaf hun geboorte. Van Deutekom stelt

vast dat een laag geboortegewicht, snelle gewichtstoe-

name of onvoldoende lengtetoename op zuigelingen-

leeftijd, samenhangen met veranderingen in de

energiebalans, de spierkracht en conditie, en in de

activiteit van het autonome zenuwstelsel. De verstoring

van de energiebalans betekent dat de kinderen meer

stil zitten, minder sporten en ongezonder eten. Nu is

vastgesteld dat er al grote verschillen zijn in de aanleg

van bewegingspatronen, eetgedrag en fitheid van

kinderen, leidt dit wellicht tot effectieve maatregelen

en initiatieven om gezond gedrag te stimuleren.

Bron: VUmc 19 april 2017

over de andere kant zegt hij: ‘Ook heel belangrijk is

wat ik dan maar noem de ‘ogen en oren in het veld’.

De mensen die elke dag topsporters begeleiden zien

ook de problematiek op dat gebied. Dat levert onder-

zoeksonderwerpen op voor innovatie. Waar kunnen

we nog winst pakken.’ Er kan een groot verschil zijn

tussen de bevindingen die je na onderzoek op papier

zet en de uiteindelijke praktijk, constateert Maase.

‘Onderzoek naar nieuwe ontwikkelingen gaat niet

snel. De aio’s van de projecten starten doorgaans met

een uitgebreid literatuuronderzoek. Dat duurt circa

één jaar, dus voor je resultaten hebt, ben je twee tot

drie jaar verder.’ Maar zegt hij: ‘Sommige ontwik-

kelingen komen terecht in het restaurant, worden

getest en vinden zo hun weg naar de sporters.’