Onderzoek naar
eetlust; minder eten
vs. meer bewegen
Eenzelfde negatieve energiebalans veroorzaakt door
inspanning is gunstiger voor de eetlust(regulatie) dan
door innamebeperking. Dat blijkt uit Brits onderzoek.
De onderzoekers keken naar het verschil in acute
eetlust(regulatie) wanneer vrouwen 3500 kilojoule
(~835 kcal) minder aten dan ze nodig hadden, óf 3500
kilojoule (extra) moesten verbranden met fysieke
inspanning (90 minuten rennen op 70% van de
VO2max). Beide groepen verkeerden dus wel in
dezelfde negatieve energiebalans. De mensen in de
groep die minder at ervoeren een grotere eetlust dan
de groep die meer verbrandde. Ook was het ghreline-
gehalte (hormoon dat eetlust stimuleert) hoger in de
groep die minder at en de hoeveelheid peptide YY
(hormoon dat eetlust onderdrukt) lager dan de groep
die meer verbrandde. Na afloop at deze groep ook
meer tijdens een ad libitum maaltijd, dan de inspan-
ningsgroep. Bij een tweede experiment keken de
onderzoekers naar het verschil tussen mannen en
vrouwen bij eetlustregulatie na inspanning. Hieruit
bleek dat mannen en vrouwen soortgelijke ghreline-
en peptide YY-reacties hebben wanneer inspanning
zorgt voor een negatieve energiebalans.
Bron: Alajmi et al
. Appetite and Energy Intake Respon- ses to Acute Energy Deficits in Females versus Males.Med Sci Sports Exerc. 2016 Mar;48(3):412-20.
Is een koolhydraat-
beperkte voeding
gezond en veilig
voor iedereen?
De media besteden veel aandacht aan het fenomeen
‘koolhydraatbeperkte’ voeding. Het zou dé manier zijn
om af te vallen. De consument die dergelijke berichten
leest, vindt het de moeite van proberen waard. Maar
neemt de hoeveelheid lichaamsvet werkelijk af? Is een
dergelijke manier van eten vol te houden? En belang-
rijk: wat zijn de gezondheidsconsequenties? Is een
koolhydraatbeperkte voeding wel veilig en aan te
bevelen voor iedereen? Prof.dr. Fred Brouns, emeritus
hoogleraar Innovatie Gezonde Voeding (Maastricht
University) heeft de literatuur over koolhydraatbeperk-
te voeding geïnventariseerd en de uitkomst beschreven
in een paper. Uit de wetenschappelijke literatuur blijkt
dat bij mensen met overgewicht en diabetes type 2 die
overschakelen naar een koolhydraatarme voeding vrij
snel de insulinesensitiviteit en bloedglucoseregulatie
verbeteren en bloedlipidengehalte en bloeddruk
verlagen. In de literatuur worden ook minder gewens-
te effecten beschreven zoals verlies van spiermassa,
verhoogd verlies van calcium in de urine en een
verhoogd homocysteïne en LDL-cholesterolgehalte in
het bloed. De vraag is: hangen de veranderingen
samen met de beperkte hoeveelheid koolhydraten in
de voeding of met gewichtsverlies als gevolg van
caloriebeperking?
Lees de achtergronden hierVOEDING IN HET NIEUWS
28|
Voeding in het nieuws
Suiker in perspectief, april 2017