Table of Contents Table of Contents
Previous Page  28 / 30 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 28 / 30 Next Page
Page Background

Onderzoek naar

eetlust; minder eten

vs. meer bewegen

Eenzelfde negatieve energiebalans veroorzaakt door

inspanning is gunstiger voor de eetlust(regulatie) dan

door innamebeperking. Dat blijkt uit Brits onderzoek.

De onderzoekers keken naar het verschil in acute

eetlust(regulatie) wanneer vrouwen 3500 kilojoule

(~835 kcal) minder aten dan ze nodig hadden, óf 3500

kilojoule (extra) moesten verbranden met fysieke

inspanning (90 minuten rennen op 70% van de

VO2max). Beide groepen verkeerden dus wel in

dezelfde negatieve energiebalans. De mensen in de

groep die minder at ervoeren een grotere eetlust dan

de groep die meer verbrandde. Ook was het ghreline-

gehalte (hormoon dat eetlust stimuleert) hoger in de

groep die minder at en de hoeveelheid peptide YY

(hormoon dat eetlust onderdrukt) lager dan de groep

die meer verbrandde. Na afloop at deze groep ook

meer tijdens een ad libitum maaltijd, dan de inspan-

ningsgroep. Bij een tweede experiment keken de

onderzoekers naar het verschil tussen mannen en

vrouwen bij eetlustregulatie na inspanning. Hieruit

bleek dat mannen en vrouwen soortgelijke ghreline-

en peptide YY-reacties hebben wanneer inspanning

zorgt voor een negatieve energiebalans.

Bron: Alajmi et al

. Appetite and Energy Intake Respon- ses to Acute Energy Deficits in Females versus Males.

Med Sci Sports Exerc. 2016 Mar;48(3):412-20.

Is een koolhydraat-

beperkte voeding

gezond en veilig

voor iedereen?

De media besteden veel aandacht aan het fenomeen

‘koolhydraatbeperkte’ voeding. Het zou dé manier zijn

om af te vallen. De consument die dergelijke berichten

leest, vindt het de moeite van proberen waard. Maar

neemt de hoeveelheid lichaamsvet werkelijk af? Is een

dergelijke manier van eten vol te houden? En belang-

rijk: wat zijn de gezondheidsconsequenties? Is een

koolhydraatbeperkte voeding wel veilig en aan te

bevelen voor iedereen? Prof.dr. Fred Brouns, emeritus

hoogleraar Innovatie Gezonde Voeding (Maastricht

University) heeft de literatuur over koolhydraatbeperk-

te voeding geïnventariseerd en de uitkomst beschreven

in een paper. Uit de wetenschappelijke literatuur blijkt

dat bij mensen met overgewicht en diabetes type 2 die

overschakelen naar een koolhydraatarme voeding vrij

snel de insulinesensitiviteit en bloedglucoseregulatie

verbeteren en bloedlipidengehalte en bloeddruk

verlagen. In de literatuur worden ook minder gewens-

te effecten beschreven zoals verlies van spiermassa,

verhoogd verlies van calcium in de urine en een

verhoogd homocysteïne en LDL-cholesterolgehalte in

het bloed. De vraag is: hangen de veranderingen

samen met de beperkte hoeveelheid koolhydraten in

de voeding of met gewichtsverlies als gevolg van

caloriebeperking?

Lees de achtergronden hier

VOEDING IN HET NIEUWS

28|

Voeding in het nieuws

Suiker in perspectief, april 2017