Table of Contents Table of Contents
Previous Page  19 / 30 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 19 / 30 Next Page
Page Background

Het debat is door het kersverse Platform Suikers

en Voeding georganiseerd om een genuanceerd

beeld neer te zetten en tegengas te geven aan alle

negatieve berichten over suiker die in de media

geuit worden. Prof.dr.ir. Frans Kok, emeri-

tus-hoogleraar Humane Voeding (Wageningen

University), lichtte aan de hand van de Voedsel-

consumptiepeilingen (VCP’s) toe dat de gemid-

delde Nederlander de afgelopen decennia iets

minder suikers is gaan eten, terwijl het aantal

Nederlanders met overgewicht in die periode

juist toenam. Drs. Hanneke Dessing, directeur

van het Diabetes Fonds, stelde dat de industrie

zijn verantwoordelijkheid moet nemen door

sneller en meer te innoveren om het suikerge-

bruik te reduceren. Zij pleitte tevens voor een

suikertaks, waarbij vooral frisdranken en vruch-

tensappen extra belast worden. Ing. Paul Mes-

ters, levensmiddelentechnoloog en directeur

Productie bij Suiker Unie, gaf aan meer heil te

zien in voorlichting, zodat de consument zelf

bewust zijn eigen keuze kan maken. Het meren-

deel van de aanwezigen was het eens met laatst-

genoemde spreker. Vertegenwoordigers van de

Hartstichting en het Diabetes Fonds gaven de

voorkeur aan regulering door de overheid en een

suikertaks. Prof.dr. Jo Hautvast, emeritus-hoog-

leraar voedingsleer (Wageningen University),

sloot af met de oproep om genuanceerder over

suikers te gaan denken en minder te polariseren.

‘Uiteindelijk willen we met zijn allen een gezon-

de voeding bereiken’.

Het Grote Suikerdebat (6 februari 2017)

Regulering door de overheid, of voorlichting en keuzevrijheid?

|19

Suiker in perspectief, april 2017