Het debat is door het kersverse Platform Suikers
en Voeding georganiseerd om een genuanceerd
beeld neer te zetten en tegengas te geven aan alle
negatieve berichten over suiker die in de media
geuit worden. Prof.dr.ir. Frans Kok, emeri-
tus-hoogleraar Humane Voeding (Wageningen
University), lichtte aan de hand van de Voedsel-
consumptiepeilingen (VCP’s) toe dat de gemid-
delde Nederlander de afgelopen decennia iets
minder suikers is gaan eten, terwijl het aantal
Nederlanders met overgewicht in die periode
juist toenam. Drs. Hanneke Dessing, directeur
van het Diabetes Fonds, stelde dat de industrie
zijn verantwoordelijkheid moet nemen door
sneller en meer te innoveren om het suikerge-
bruik te reduceren. Zij pleitte tevens voor een
suikertaks, waarbij vooral frisdranken en vruch-
tensappen extra belast worden. Ing. Paul Mes-
ters, levensmiddelentechnoloog en directeur
Productie bij Suiker Unie, gaf aan meer heil te
zien in voorlichting, zodat de consument zelf
bewust zijn eigen keuze kan maken. Het meren-
deel van de aanwezigen was het eens met laatst-
genoemde spreker. Vertegenwoordigers van de
Hartstichting en het Diabetes Fonds gaven de
voorkeur aan regulering door de overheid en een
suikertaks. Prof.dr. Jo Hautvast, emeritus-hoog-
leraar voedingsleer (Wageningen University),
sloot af met de oproep om genuanceerder over
suikers te gaan denken en minder te polariseren.
‘Uiteindelijk willen we met zijn allen een gezon-
de voeding bereiken’.
Het Grote Suikerdebat (6 februari 2017)
Regulering door de overheid, of voorlichting en keuzevrijheid?
|19
Suiker in perspectief, april 2017