GEZONDE KASSA EN SUPERMARKTCOACH
Bij de kassa doen mensen relatief de meeste
impulsaankopen. Voor dit onderzoek zijn
‘interventie supermarkten’ (n=17) geselecteerd
in een buurt met een lage sociaal-economische
positie in de steden Amsterdam, Rotterdam,
Utrecht en Den Haag. Voor het onderzoek
plaatste de supermarkt ‘gezonde’ producten in
de omgeving van de kassa. In dezelfde buurten
zijn jonge supermarktmedewerkers
(vakkenvullers) opgeleid tot supermarktcoach.
Ze leidden onder andere scholieren 45 minuten
rond door de winkel en verzorgden een
interactieve quiz over gezonde producten.
‘Via scholen probeer je van de
gezonde keuze een gemakkelijke,
en vervolgens een onbewuste
keuze te maken'
Thuis, in de supermarkt, op school, op het
werk…We maken voortdurend keuzes uit
het voedselaanbod. Gemiddeld zijn het er
200 (vaak onbewust) per dag. De omgeving
is een belangrijke factor. Wie boodschappen
doet in de supermarkt koopt gemiddeld
twee keer zoveel ongezonde producten als
degene die de boodschappen online bestelt
(zie pagina's 4-7).En 80% van de middelbare
scholieren in Amsterdam benut de pauze
voor een bezoek aan de supermarkt. Een
sociale gebeurtenis. Binnen een straal van
400 meter van een Amsterdamse middelbare
school zijn gemiddeld 11 verkooppunten (niet
alleen supermarkten maar ook snackbars,
broodjeszaken, de visboer). Scholieren zijn
dus niet afhankelijk van de schoolkantine.
‘De best verkochte producten zijn chips,
energiedranken, croissants, frikadel- en
kaasbroodjes’, zegt Coosje Dijkstra, post-doc
onderzoeker verbonden aan het Instituut voor
Gezondheidswetenschappen, afdeling Jeugd en
Leefstijl (Vrije Universiteit Amsterdam).‘Als
we dergelijk gedrag gezonder weten te maken,
levert dat veel op.’ In Amsterdam heeft één op
de vijf kinderen overgewicht of obesitas, twee
keer zo veel als in de rest van Nederland.
16|
‘Gezonde maatregelen in de supermarkt’
Suiker in perspectief, april 2017