Table of Contents Table of Contents
Previous Page  16 / 30 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 16 / 30 Next Page
Page Background

GEZONDE KASSA EN SUPERMARKTCOACH

Bij de kassa doen mensen relatief de meeste

impulsaankopen. Voor dit onderzoek zijn

‘interventie supermarkten’ (n=17) geselecteerd

in een buurt met een lage sociaal-economische

positie in de steden Amsterdam, Rotterdam,

Utrecht en Den Haag. Voor het onderzoek

plaatste de supermarkt ‘gezonde’ producten in

de omgeving van de kassa. In dezelfde buurten

zijn jonge supermarktmedewerkers

(vakkenvullers) opgeleid tot supermarktcoach.

Ze leidden onder andere scholieren 45 minuten

rond door de winkel en verzorgden een

interactieve quiz over gezonde producten.

‘Via scholen probeer je van de

gezonde keuze een gemakkelijke,

en vervolgens een onbewuste

keuze te maken'

Thuis, in de supermarkt, op school, op het

werk…We maken voortdurend keuzes uit

het voedselaanbod. Gemiddeld zijn het er

200 (vaak onbewust) per dag. De omgeving

is een belangrijke factor. Wie boodschappen

doet in de supermarkt koopt gemiddeld

twee keer zoveel ongezonde producten als

degene die de boodschappen online bestelt

(zie pagina's 4-7).

En 80% van de middelbare

scholieren in Amsterdam benut de pauze

voor een bezoek aan de supermarkt. Een

sociale gebeurtenis. Binnen een straal van

400 meter van een Amsterdamse middelbare

school zijn gemiddeld 11 verkooppunten (niet

alleen supermarkten maar ook snackbars,

broodjeszaken, de visboer). Scholieren zijn

dus niet afhankelijk van de schoolkantine.

‘De best verkochte producten zijn chips,

energiedranken, croissants, frikadel- en

kaasbroodjes’, zegt Coosje Dijkstra, post-doc

onderzoeker verbonden aan het Instituut voor

Gezondheidswetenschappen, afdeling Jeugd en

Leefstijl (Vrije Universiteit Amsterdam).‘Als

we dergelijk gedrag gezonder weten te maken,

levert dat veel op.’ In Amsterdam heeft één op

de vijf kinderen overgewicht of obesitas, twee

keer zo veel als in de rest van Nederland.

16|

‘Gezonde maatregelen in de supermarkt’

Suiker in perspectief, april 2017