VOEDINGSADVIEZEN IN DE
EERSTELIJNSGEZONDHEIDSZORG
Gilbert kent uit de praktijk de valkuilen van
voedingsadvisering in de
eerstelijnsgezondheidszorg: ‘De opleiding en
bijscholing van artsen gaat relatief weinig over
voeding waardoor hun voedingsadviezen
regelmatig op achterhaalde inzichten zijn
gebaseerd. Voor een goede samenwerking met
artsen moeten diëtisten ‘bevriend’ zijn met
artsen: Onbekend maakt immers onbemind. Het
doorverwijzen naar een diëtist is niet overal
vanzelfsprekend. Kansen voor een vroeg en
goed voedingsadvies aan bijvoorbeeld mensen
met diabetes blijven liggen wanneer
doorverwijzing pas plaatsvindt op het moment
dat insuline nodig is. Het oude beeld dat
diëtisten patiënten lekker eten en drinken
ontzeggen belemmert een doorverwijzing.
Wanneer iemand niet naar een diëtist wil is het
voor praktijkondersteuners verleidelijk om zelf
een voedingsadvies te geven. Gelukkig zijn er
grote stappen gezet bij het gebruik van elkaars
deskundigheid en dat komt de patiënten ten
goede: zij krijgen betere uitleg over het hoe en
wat van het gegeven voedingsadvies.’
opvatting over gezonde voeding wanneer ze bij een
diëtist op consult komen. Gilbert: ‘Daardoor moeten
diëtisten verdwaalde personen helpen de relevantie
uit de beschikbare informatie te halen en deze te dui-
den opdat ze niet verstrikt raken in de hoeveelheid
informatie.’
Gilbert: ‘Inhoudelijk zijn diëtisten goed in staat
multidisciplinair en interprofessioneel samen te
werken. Voor diëtisten is het lastiger om als de voe-
dingsprofessional in de zorg (h)erkend te worden om
daarmee de eigen rol waar te maken in zorgteams.’
Voor diëtisten betekent dit voorop blijven lopen met
nieuwe kennis en technologische innovaties. Hiertoe
ontwikkelt DCN voor consumenten eHealth modules
onder de vlag van ‘Grip op je voeding’. Een van de
modules is bijvoorbeeld ‘Grip op je gewicht’. Mo-
menteel vinden er pilottests plaats. Het is de bedoe-
ling om diëtisten met deze digitale programma’s te
faciliteren.’ Dit versterkt de profilering van diëtisten
in de eerstelijnsgezondheidszorg.
Profilering
Profilering van diëtisten is volgens Gilbert ook voor
de toekomst van vitaal belang. Gilbert: ‘Door gebruik
te maken van sociale media kunnen diëtisten zich
profileren en potentiële cliënten bereiken. Kennis
en accenten over gezonde voeding verouderen snel
en daarom zet DCN bij de bijscholingen sterk in op
de inbreng van voedingswetenschappers. Profile-
ren vereist wel dat diëtisten moeten weten waar de
huidige inhoudelijke accenten liggen en dat het eigen
netwerk op orde is.’
Voor diëtisten betekent dit voorop blijven
lopen met nieuwe kennis en technologische
innovaties
De toekomst van de diëtetiek is al begonnen
|13
Suiker in perspectief, april 2017