Table of Contents Table of Contents
Previous Page  13 / 30 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 13 / 30 Next Page
Page Background

VOEDINGSADVIEZEN IN DE

EERSTELIJNSGEZONDHEIDSZORG

Gilbert kent uit de praktijk de valkuilen van

voedingsadvisering in de

eerstelijnsgezondheidszorg: ‘De opleiding en

bijscholing van artsen gaat relatief weinig over

voeding waardoor hun voedingsadviezen

regelmatig op achterhaalde inzichten zijn

gebaseerd. Voor een goede samenwerking met

artsen moeten diëtisten ‘bevriend’ zijn met

artsen: Onbekend maakt immers onbemind. Het

doorverwijzen naar een diëtist is niet overal

vanzelfsprekend. Kansen voor een vroeg en

goed voedingsadvies aan bijvoorbeeld mensen

met diabetes blijven liggen wanneer

doorverwijzing pas plaatsvindt op het moment

dat insuline nodig is. Het oude beeld dat

diëtisten patiënten lekker eten en drinken

ontzeggen belemmert een doorverwijzing.

Wanneer iemand niet naar een diëtist wil is het

voor praktijkondersteuners verleidelijk om zelf

een voedingsadvies te geven. Gelukkig zijn er

grote stappen gezet bij het gebruik van elkaars

deskundigheid en dat komt de patiënten ten

goede: zij krijgen betere uitleg over het hoe en

wat van het gegeven voedingsadvies.’

opvatting over gezonde voeding wanneer ze bij een

diëtist op consult komen. Gilbert: ‘Daardoor moeten

diëtisten verdwaalde personen helpen de relevantie

uit de beschikbare informatie te halen en deze te dui-

den opdat ze niet verstrikt raken in de hoeveelheid

informatie.’

Gilbert: ‘Inhoudelijk zijn diëtisten goed in staat

multidisciplinair en interprofessioneel samen te

werken. Voor diëtisten is het lastiger om als de voe-

dingsprofessional in de zorg (h)erkend te worden om

daarmee de eigen rol waar te maken in zorgteams.’

Voor diëtisten betekent dit voorop blijven lopen met

nieuwe kennis en technologische innovaties. Hiertoe

ontwikkelt DCN voor consumenten eHealth modules

onder de vlag van ‘Grip op je voeding’. Een van de

modules is bijvoorbeeld ‘Grip op je gewicht’. Mo-

menteel vinden er pilottests plaats. Het is de bedoe-

ling om diëtisten met deze digitale programma’s te

faciliteren.’ Dit versterkt de profilering van diëtisten

in de eerstelijnsgezondheidszorg.

Profilering

Profilering van diëtisten is volgens Gilbert ook voor

de toekomst van vitaal belang. Gilbert: ‘Door gebruik

te maken van sociale media kunnen diëtisten zich

profileren en potentiële cliënten bereiken. Kennis

en accenten over gezonde voeding verouderen snel

en daarom zet DCN bij de bijscholingen sterk in op

de inbreng van voedingswetenschappers. Profile-

ren vereist wel dat diëtisten moeten weten waar de

huidige inhoudelijke accenten liggen en dat het eigen

netwerk op orde is.’

Voor diëtisten betekent dit voorop blijven

lopen met nieuwe kennis en technologische

innovaties

De toekomst van de diëtetiek is al begonnen

|13

Suiker in perspectief, april 2017