In het Topsportrestaurant van Sportcentrum Pa-
pendal is voor alle sporters de hele dag basisvoeding
beschikbaar. ‘Het restaurant is een mooie proef-
tuin voor het testen van innovaties op het gebied
van sportvoeding en voor nieuwe apparatuur’, zegt
Maase. ‘We zorgen niet alleen voor voorlichting en
begeleiding, maar doen ook voedingsonderzoek dat
een bijdrage levert aan de kennisontwikkeling.’ In
het Topsportrestaurant is innoveren een belang-
rijke pijler. Herformulering van recepten leidde de
afgelopen jaren tot bijvoorbeeld ‘herstelkwark’ en
‘sportrepen’. ‘In de eerste plaats is het een gewoon
restaurant waar de sporter afrekent met een pasje,
maar er is wel een omgeving gecreëerd om een uitge-
balanceerd voedingspatroon te volgen.’
Kamiel Maase, prestatiemanager Sport Science & Innovation NOC*NSF
is verantwoordelijk voor het Team Voeding dat topsporters begeleidt.
‘We dragen ook bij aan voedingsonderzoek dat een bijdrage levert aan
de kennisontwikkeling.’ In het Topsportrestaurant is innoveren een
belangrijke pijler.
estaurant,
sten van innovaties
EAT2MOVE
Veel innovaties voor topsporters zijn ook
bruikbaar in andere gebieden. Het herstel van
een topsporter na intensieve training is
bijvoorbeeld vergelijkbaar met het
postoperatieve herstel van een patiënt.
Eat2Move is het samenwerkingsverband
(gefinancierd door de Provincie Gelderland) van
Wageningen University, Sportcentrum
Papendal, NOC*NSF, Ziekenhuis de Gelderse
Vallei, de Hogeschool van Arnhem en
Nijmegen, Alliantie Voeding in de zorg,
Nizo Food Research en Friesland Campina.
Met elkaar ontwikkelen ze – onder meer naar
aanleiding van ‘de ogen en oren in het veld’ –
optimale voeding om prestatie en herstel in
(top)sport en zorg te bevorderen.
Papendal Topsportrestaurant
|25
Suiker in perspectief, april 2017