Onregelmatige diensten vragen om voedingsadvies
|29
Suiker in perspectief, januari 2017
voeding, dan geeft dat veel voldoening. Uiter-
aard is de werkgever ook blij met de resultaten.’
Kaldenberg geeft nog een tip aan collega-
diëtisten: ‘Laat het probleem van overgewicht
los. Vertel de werknemers duidelijk dat het bij
dit project niet gaat om afvallen, dat stoot alleen
maar af.’
Herstelvermogen
Het herstelvermogen van het lichaam is het
laagst in de groep van 35-49 jaar. Van Eekelen
geeft mogelijke verklaringen: ‘Waarschijnlijk
is het zo dat er in de loop van de jaren al een
selectie heeft plaatsgevonden. De oudere werk-
nemers die nu nog in onregelmatige diensten
werken, doen dat al 25 tot 30 jaar. Collega’s die
de onregelmatige diensten niet goed verdragen,
hebben waarschijnlijk een andere baan gezocht.
De overgebleven ouderen zijn van nature waar-
schijnlijk beter bestand tegen wisseldiensten.
Bovendien hebben ze in deze levensfase meestal
minder stress en zorgen dan hun collega’s van
35-49 jaar over bijvoorbeeld kinderen en
financiën.’
ONDERZOEK
In het onderzoek vulden werknemers van een
openbaar vervoersbedrijf met onregelmatige
diensten na 5 tot 10 diensten vragenlijsten in
over hun aangepaste voedingspatroon, slaap,
vermoeidheid en maag-darmklachten. De
aanpassingen bij 50 werknemers leidden tot de
volgende resultaten:
•
Slaapwinst:
tot 5 kwartier voorafgaand aan een
ochtenddienst, rond 3 kwartier na afloop
van een avond- en nachtdienst.
•
Toename slaapkwaliteit:
20-25% rond de ochtend- en nachtdiensten,
10-15% rond de avonddiensten.
•
Afname slaperigheid:
rond 15% tijdens ochtenddienst,
rond 7,5% tijdens nacht- en avonddienst.
•
Minder vermoeidheid:
tot 15% tijdens ochtenddienst,
rond 7,5% tijdens nacht- en avonddienst.
•
Reductie maag-darmklachten:
rond 20% tijdens ochtend- en nachtdiensten,
rond 5% tijdens avonddiensten (alleen
gemeten bij de werknemers die bij de
nulmeting aangegeven hadden dat ze
maag-darmklachten hadden).
‘De insulineresistentie is ’s nachts
hoger. Daarom adviseren we om,
zeker aan het begin van de nacht,
minder koolhydraten te eten.'