Table of Contents Table of Contents
Previous Page  29 / 40 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 29 / 40 Next Page
Page Background

Onregelmatige diensten vragen om voedingsadvies

|29

Suiker in perspectief, januari 2017

voeding, dan geeft dat veel voldoening. Uiter-

aard is de werkgever ook blij met de resultaten.’

Kaldenberg geeft nog een tip aan collega-

diëtisten: ‘Laat het probleem van overgewicht

los. Vertel de werknemers duidelijk dat het bij

dit project niet gaat om afvallen, dat stoot alleen

maar af.’

Herstelvermogen

Het herstelvermogen van het lichaam is het

laagst in de groep van 35-49 jaar. Van Eekelen

geeft mogelijke verklaringen: ‘Waarschijnlijk

is het zo dat er in de loop van de jaren al een

selectie heeft plaatsgevonden. De oudere werk-

nemers die nu nog in onregelmatige diensten

werken, doen dat al 25 tot 30 jaar. Collega’s die

de onregelmatige diensten niet goed verdragen,

hebben waarschijnlijk een andere baan gezocht.

De overgebleven ouderen zijn van nature waar-

schijnlijk beter bestand tegen wisseldiensten.

Bovendien hebben ze in deze levensfase meestal

minder stress en zorgen dan hun collega’s van

35-49 jaar over bijvoorbeeld kinderen en

financiën.’

ONDERZOEK

In het onderzoek vulden werknemers van een

openbaar vervoersbedrijf met onregelmatige

diensten na 5 tot 10 diensten vragenlijsten in

over hun aangepaste voedingspatroon, slaap,

vermoeidheid en maag-darmklachten. De

aanpassingen bij 50 werknemers leidden tot de

volgende resultaten:

Slaapwinst:

tot 5 kwartier voorafgaand aan een

ochtenddienst, rond 3 kwartier na afloop

van een avond- en nachtdienst.

Toename slaapkwaliteit:

20-25% rond de ochtend- en nachtdiensten,

10-15% rond de avonddiensten.

Afname slaperigheid:

rond 15% tijdens ochtenddienst,

rond 7,5% tijdens nacht- en avonddienst.

Minder vermoeidheid:

tot 15% tijdens ochtenddienst,

rond 7,5% tijdens nacht- en avonddienst.

Reductie maag-darmklachten:

rond 20% tijdens ochtend- en nachtdiensten,

rond 5% tijdens avonddiensten (alleen

gemeten bij de werknemers die bij de

nulmeting aangegeven hadden dat ze

maag-darmklachten hadden).

‘De insulineresistentie is ’s nachts

hoger. Daarom adviseren we om,

zeker aan het begin van de nacht,

minder koolhydraten te eten.'