28|
Onregelmatige diensten vragen om voedingsadvies
Suiker in perspectief, januari 2017
Bovendien verhogen onregelmatige diensten op
termijn het risico op overgewicht, diabetes type
2 en hart- en vaatziekten. Met hun onderzoek
‘Gezond de klok rond’ (in totaal ongeveer 125
werknemers) wilden Kaldenberg en Van Eekelen
inventariseren wat de effecten zijn van het
aanpassen van de voeding op prestatievermogen
(alertheid op het werk), gezondheid
(maag-darmklachten) en herstel (slaapduur en
-kwaliteit) (zie kadertekst). De aanpassingen
bestonden uit de timing van eten en een andere
verhouding van macrovoedingstoffen per eet-
moment om zo de biologische klok zo min
mogelijk te verstoren. Kaldenberg over de rol
van koolhydraten: ‘De insulineresistentie is ’s
nachts hoger. Daarom adviseren we om, zeker
aan het begin van de nacht, minder koolhydra-
ten te eten. Een sterke koolhydraatbeperking is
niet nodig, het gaat meer om de juiste verdeling
van de koolhydraten en die koolhydraten te
kiezen die geleidelijk in het bloed worden
opgenomen.’
Nachtelijke workshop
Van Eekelen: ‘We zijn het onderzoek begonnen
met een praktische workshop waarin we uitleg-
gen wat er in het lichaam gebeurt. Zo herkennen
medewerkers hun eigen situatie en bespreken we
gezamenlijk effectieve oplossingen. Daar bereik
je veel meer mee dan hen te vertellen hoe het
moet. Door begrip te tonen voor hun situatie,
staan ze open voor veranderingen.’ Kaldenberg:
‘Dat betekent ook dat je soms in het holst van de
nacht een workshop geeft! Je moet overigens wel
heel stevig in je schoenen staan als je voor een
groep chauffeurs of productiemedewerkers staat.
Maar als je hun vertrouwen hebt gewonnen en
als ze baat hebben bij de veranderingen in hun
Maag-darmklachten
Uit hun onderzoek bij de Nationale Politie en
een openbaar vervoersbedrijf blijkt dat aanpas-
sen van de voeding bij onregelmatige diensten
kan bijdragen aan vermindering van zowel
maag-darmklachten als klachten op het gebied
van slaapwaakritme. Kaldenberg: ‘Als je aan
iemand die in onregelmatige diensten werkt,
vraagt waar hij of zij het meest last van heeft,
dan is het antwoord steevast ‘te weinig slaap’.
Een meerderheid van werknemers in onregel-
matige diensten worstelt daar dagelijks mee.
Het is echt een groot probleem dat veel impact
heeft. Niet alleen op het welbevinden van de
werkers, maar ook op veiligheid en productie.