Table of Contents Table of Contents
Previous Page  28 / 40 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 28 / 40 Next Page
Page Background

28|

Onregelmatige diensten vragen om voedingsadvies

Suiker in perspectief, januari 2017

Bovendien verhogen onregelmatige diensten op

termijn het risico op overgewicht, diabetes type

2 en hart- en vaatziekten. Met hun onderzoek

‘Gezond de klok rond’ (in totaal ongeveer 125

werknemers) wilden Kaldenberg en Van Eekelen

inventariseren wat de effecten zijn van het

aanpassen van de voeding op prestatievermogen

(alertheid op het werk), gezondheid

(maag-darmklachten) en herstel (slaapduur en

-kwaliteit) (zie kadertekst). De aanpassingen

bestonden uit de timing van eten en een andere

verhouding van macrovoedingstoffen per eet-

moment om zo de biologische klok zo min

mogelijk te verstoren. Kaldenberg over de rol

van koolhydraten: ‘De insulineresistentie is ’s

nachts hoger. Daarom adviseren we om, zeker

aan het begin van de nacht, minder koolhydra-

ten te eten. Een sterke koolhydraatbeperking is

niet nodig, het gaat meer om de juiste verdeling

van de koolhydraten en die koolhydraten te

kiezen die geleidelijk in het bloed worden

opgenomen.’

Nachtelijke workshop

Van Eekelen: ‘We zijn het onderzoek begonnen

met een praktische workshop waarin we uitleg-

gen wat er in het lichaam gebeurt. Zo herkennen

medewerkers hun eigen situatie en bespreken we

gezamenlijk effectieve oplossingen. Daar bereik

je veel meer mee dan hen te vertellen hoe het

moet. Door begrip te tonen voor hun situatie,

staan ze open voor veranderingen.’ Kaldenberg:

‘Dat betekent ook dat je soms in het holst van de

nacht een workshop geeft! Je moet overigens wel

heel stevig in je schoenen staan als je voor een

groep chauffeurs of productiemedewerkers staat.

Maar als je hun vertrouwen hebt gewonnen en

als ze baat hebben bij de veranderingen in hun

Maag-darmklachten

Uit hun onderzoek bij de Nationale Politie en

een openbaar vervoersbedrijf blijkt dat aanpas-

sen van de voeding bij onregelmatige diensten

kan bijdragen aan vermindering van zowel

maag-darmklachten als klachten op het gebied

van slaapwaakritme. Kaldenberg: ‘Als je aan

iemand die in onregelmatige diensten werkt,

vraagt waar hij of zij het meest last van heeft,

dan is het antwoord steevast ‘te weinig slaap’.

Een meerderheid van werknemers in onregel-

matige diensten worstelt daar dagelijks mee.

Het is echt een groot probleem dat veel impact

heeft. Niet alleen op het welbevinden van de

werkers, maar ook op veiligheid en productie.