Table of Contents Table of Contents
Previous Page  34 / 40 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 34 / 40 Next Page
Page Background

W

etenschap is een

integraal onderdeel

van de samenleving,

maar bij de acceptatie van wat

nu wel of niet ‘waar’ is staan ze

vaak lijnrecht tegenover elkaar.

Dit zien we bijvoorbeeld duide-

lijk bij veronderstelling over hoe

voeding onze lichamelijke en/of

geestelijke gezondheid kan

beïnvloeden. Zo denkt men dat

het eten van veel fruit en/of

multivitaminen ons slimmer kan

maken (zelfs minder agressief),

dat kunstmatige zoet- en kleur-

stoffen hyperactiviteit kunnen

bevorderen (of veroorzaken), dat

we dik worden door suikerver-

slaving, of dat het drinken van

warme melk de slaapkwaliteit

kan verbeteren. Deze en andere

vergelijkbare veronderstellingen

leven sterk binnen de samenle-

ving maar ontberen ondersteu-

ning vanuit huidige wetenschap-

pelijke kennis en

onderzoeksbevindingen.

Hypes, waarheid

en wetenschap

Hoe kan het dat onjuist gebleken

veronderstellingen toch als

‘waarheid’ bovenmatige aan-

dacht krijgen binnen de samen-

leving? Dergelijke ‘hypes’

ontstaan dikwijls doordat

uitkomsten van onderzoek door

een onderzoeker, de media en

pers onjuist worden geïnterpre-

teerd en als waarheid aan het

publiek wordt gepresenteerd.

Vaak sluit het goed aan bij wat

op dat moment sterk leeft

binnen de samenleving en

lezerspubliek en kan het rekenen

op grote publiekelijke belangstel-

ling en acceptatie. Een duidelijk

voorbeeld is de onterechte

vertaling van dierexperimenteel

onderzoek naar het bredere

publiek dat suiker verslavend is

en oorzaak voor overgewicht.

Ondanks dat dit niet overeen-

komt met onze huidige weten-

schappelijke kennis, en indruist

tegen de consensus van interna-

tionaal samenwerkende experts

op dit gebied, kan deze hype van-

daag de dag rekenen op brede

publiekelijke waardering en

goedkeuring. Deels komt dat

natuurlijk doordat het lastig te

accepteren is dat we dik worden

doordat we zelf meer eten dan

ons lichaam nodig heeft (en dat

het daarbij niet uitmaakt wat we

eten). De suggestie dat overge-

wicht wordt veroorzaakt door

iets dat buiten ons controlege-

bied valt is dan wel erg aantrek-

kelijk. Maar het is ook een

onmogelijke taak voor het

niet-wetenschappelijke publiek

om uit te maken of de gepresen-

teerde werkelijkheid door

onderzoeker, pers en media nu

wel of niet voldoende ‘waar’ is.

Kan de wetenschap de samenle-

ving geen handige richtlijnen

aanreiken om hier beter mee uit

de voeten te kunnen?

In tegenstelling tot het blindva-

ren op de eigen ervaring, wense-

lijkheid en/of de mening van een

enkele onderzoeker, wordt

binnen de wetenschap iets pas

als tijdelijke ‘waarheid’ geaccep-

teerd wanneer het overeenkomt

met de gemiddelde uitkomsten

van zoveel mogelijk goed uitge-

voerde en internationaal gepu-

34|

Column

Suiker in perspectief,

januari 2017