Table of Contents Table of Contents
Previous Page  36 / 40 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 36 / 40 Next Page
Page Background

Vijf miljoen Nederlanders hebben een chronische

ziekte zoals diabetes, depressie of hartfalen. Dat vraagt

om aandacht voor gezond gedrag en gedragsverande-

ring naar een gezondere leefstijl, zei prof.dr. Emely de

Vet, hoogleraar Gezondheidscommunicatie en gedrags-

verandering (Wageningen University) in haar inaugure-

le rede. Hoe komt het dat we wel gezond willen leven

maar het niet lukt om gezonde keuzes te maken?

Kennelijk is gezond leven een complexe zaak, consta-

teert De Vet. De afgelopen decennia is in onze (eet)

omgeving veel veranderd, zowel wat betreft het

assortiment (inmiddels tienduizenden producten in de

winkel) als de locaties (cafetaria om de hoek, terrassen,

kantines, stations, sporthallen). De Vet start met

onderzoek dat is gericht op ‘verleiding tot bepaald

(eet)gedrag’. In de volgende fase richt ze zich op

mogelijkheden om in te grijpen in leefpatronen. Hoe

verleid je mensen tot een gezonde leefstijl? Nudging

(‘zachte dwang’) zou kunnen helpen om mensen

automatisch en intuïtief gezonde keuzes te laten

maken.

Bron: Wageningen University 24 november 2016

Verleiden tot een

gezonde leefstijl

6,2% van de

Nederlanders

zegt geen gluten

te verdragen

Er zijn nogal wat mensen die tegenwoordig denken

dat ze gluten niet verdragen. Omdat harde cijfers

ontbreken, hebben arts-onderzoekers (afdeling maag-,

darm-, leverziekten) van VUmc een enquête gehouden

onder 785 volwassenen. Om een zo representatief

mogelijke groep te krijgen, ondervroegen ze − ver-

spreid over Nederland − mensen op markten, in

tandartspraktijken en op universiteiten. 6,2% van hen

rapporteerde klachten die zij in relatie brengen met

het eten van gluten. Ze noemen opgeblazen gevoel,

vage buikklachten, winderigheid en vermoeidheid.

Slechts 4% van hen volgt een glutenvrij dieet, 43%

probeert een glutenbeperkt dieet. Mensen met een

glutenovergevoeligheid hebben vaker buikklachten na

het eten van hoog FODMAP-bevattende producten

(zoals kool, peulvruchten en ui) dan de controleperso-

nen uit het onderzoek. Glutenrijke producten bevatten

ook vaak veel FODMAPs. 35% van de glutengevoelige

mensen zegt minder klachten te hebben bij het eten

van speltbrood. Maar speltbrood bevat juist veel

gluten. ‘Dit onderzoek ondersteunt de theorie dat

gluten niet noodzakelijk de oorzaak hoeven te zijn van

de klachten bij deze mensen’, aldus de onderzoekers.

Bron: VUmc 17 november 2016

VOEDING IN HET NIEUWS

36|

Voeding in het nieuws

Suiker in perspectief, januari 2017