VOEDING IN HET NIEUWS
Voeding in het nieuws
|37
Suiker in perspectief, januari 2017
Uit een recente studie, waarin 29 wetenschappelijke
publicaties werden geanalyseerd (prospectieve onder-
zoeken, met consumptiegegevens van 800.000 men-
sen), blijkt dat consumptie van noten mogelijk de kans
op hart- en vaatziekten en kanker verkleinen. Er zijn
ook aanwijzingen (uit kleine studies) dat elke dag
noten eten de kans op overlijden aan luchtwegaandoe-
ningen, diabetes en infectieziekten mogelijk verlagen.
Het geringere risico op de verschillende ziekten trad op
bij een hoeveelheid van 15-20 gram noten per dag. De
Gezondheidsraad adviseert in de Richtlijnen goede
voeding (2015) om dagelijks ten minste 15 gram
ongezouten noten te eten. In de Schijf van Vijf (2016)
is dat vertaald naar een handje ongezouten noten per
dag (25 gram). De nieuwe studie toont een verband
aan, of dit ook oorzakelijk is blijft de vraag. De
onderzoekers stellen vast dat mensen die regelmatig
noten eten, doorgaans een gezonde(re) leefstijl
hebben.
Bron: BMC Medicine 5 december 2016
Elke dag noten
Vijf jaar geleden startte het COACH-programma
(Centre for Overweight Adolescent and Children’s
Healthcare) van het Maastricht UMC+ om in de regio
iets te doen aan het grote aantal kinderen en adoles-
centen met overgewicht of obesitas. COACH biedt
langdurige begeleiding met zorg op maat, niet alleen
voor de kinderen maar voor het hele gezin. De kinde-
ren volgen bijvoorbeeld beweeg- en sportprogram-
ma’s, kookworkshops of improvisatietheater om zo een
gezond leven te stimuleren. Er is ook pedagogische en
psychologische begeleiding. Uit onderzoek blijkt dat
bij 70% van de kinderen het gewicht verbetert, het
lukt hen met begeleiding van COACH ook op lange
termijn gezonder te leven. De onderzoekers vinden het
opvallend dat de kinderen met zeer ernstig overge-
wicht net zo succesvol zijn als kinderen met minder
ernstige vormen van overgewicht.
Bron: Maastricht UMC+ 17 november 2016
Aanpak COACH-
programma werkt