Dit was een van de belangrijke boodschappen die
onderzoekers prof.dr. Luc van Loon en drs. Imre Kouw
(Maastricht University) presenteerden op het tiende
Nationale Voedingscongres (Ede, 10 januari 2017). Uit
hun recente onderzoek (ingediend voor publicatie)
blijkt dat inname kort voor het naar bed gaan van 40
gram caseïne, ondanks een substantiële hoeveelheid
eiwit ingenomen tijdens de dag (1.1 g/kg/dag), bij
ouderen voor significant meer spiereiwitsynthese
tijdens het slapen zorgt. Inname van 20 gram caseïne
met of zonder extra leucine was niet effectief genoeg
om spiereiwitsynthese significant te verhogen tijdens
de slaap.
De onderzoekers benadrukten daarnaast het belang
van inspanning op het behoud van de spiermassa.
Inspanning zorgt voor een verhoogde respons van de
aanmaak van spiereiwit na inname van een eiwitrijke
maaltijd en kan zo de spiereiwitsynthese nog verder
verhogen. Dat inspanning belangrijk is voor het
behoud van spiermassa blijkt wel uit eerder onderzoek.
Daarbij lagen jonge, gezonde mannen een week op
bed, om opname in een ziekenhuis na te bootsen. Na
een week van bedlegerigheid verloren zij gemiddeld
maar liefst 1.4 kilogram aan spiermassa. Daarnaast
namen de fysieke prestaties en de insulinegevoeligheid
enorm af. De voedingsinname was in dit onderzoek
individueel afgestemd; isocalorisch met voldoende
eiwitten (17% van de energie-inname).
Eiwitinname voor
het slapen gaan
stimuleert bij ouderen
de nachtelijke
spiereiwitsynthese
De resultaten van de Voedselconsumptiepeiling zijn in
een ander jasje gegoten. Die andere benadering is
bedoeld om een breder publiek kennis te laten maken
met de voedselconsumptiecijfers van het RIVM. Het
RIVM heeft samen met Quest Braintainment een test
opgesteld met vragen over onder andere producten
(bijvoorbeeld hoeveel dagen per week eet je aardappe-
len), ontbijten en het tijdstip van de warme maaltijd.
De consument kan zo beoordelen hoe hij of zij eet ten
opzichte van de 'gemiddelde Nederlander'. Mensen
kunnen de test invullen en delen via sociale media. Het
is mogelijk om door te klikken naar andere tests (Weet
jij wat je eet? Herken jij onzinnige eetfabels? Wat weet
jij over voedseletiketten?).
Bron: RIVM december 2016
http://www.quest.nl/test/hoe-gemiddeld-eet-jijVoedselconsumptie-
cijfers in een ander
jasje!
Screening darmkanker
en nieuwe Oncopas
Gezondheidswetenschapper Marjolein Greuter promo-
veerde op 10 januari 2017 bij VUmc. Ze onderzocht de
(toekomstige) langetermijneffecten van het bevol-
VOEDING IN HET NIEUWS
38|
Voeding in het nieuws
Suiker in perspectief, januari 2017