Table of Contents Table of Contents
Previous Page  38 / 40 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 38 / 40 Next Page
Page Background

Dit was een van de belangrijke boodschappen die

onderzoekers prof.dr. Luc van Loon en drs. Imre Kouw

(Maastricht University) presenteerden op het tiende

Nationale Voedingscongres (Ede, 10 januari 2017). Uit

hun recente onderzoek (ingediend voor publicatie)

blijkt dat inname kort voor het naar bed gaan van 40

gram caseïne, ondanks een substantiële hoeveelheid

eiwit ingenomen tijdens de dag (1.1 g/kg/dag), bij

ouderen voor significant meer spiereiwitsynthese

tijdens het slapen zorgt. Inname van 20 gram caseïne

met of zonder extra leucine was niet effectief genoeg

om spiereiwitsynthese significant te verhogen tijdens

de slaap.

De onderzoekers benadrukten daarnaast het belang

van inspanning op het behoud van de spiermassa.

Inspanning zorgt voor een verhoogde respons van de

aanmaak van spiereiwit na inname van een eiwitrijke

maaltijd en kan zo de spiereiwitsynthese nog verder

verhogen. Dat inspanning belangrijk is voor het

behoud van spiermassa blijkt wel uit eerder onderzoek.

Daarbij lagen jonge, gezonde mannen een week op

bed, om opname in een ziekenhuis na te bootsen. Na

een week van bedlegerigheid verloren zij gemiddeld

maar liefst 1.4 kilogram aan spiermassa. Daarnaast

namen de fysieke prestaties en de insulinegevoeligheid

enorm af. De voedingsinname was in dit onderzoek

individueel afgestemd; isocalorisch met voldoende

eiwitten (17% van de energie-inname).

Eiwitinname voor

het slapen gaan

stimuleert bij ouderen

de nachtelijke

spiereiwitsynthese

De resultaten van de Voedselconsumptiepeiling zijn in

een ander jasje gegoten. Die andere benadering is

bedoeld om een breder publiek kennis te laten maken

met de voedselconsumptiecijfers van het RIVM. Het

RIVM heeft samen met Quest Braintainment een test

opgesteld met vragen over onder andere producten

(bijvoorbeeld hoeveel dagen per week eet je aardappe-

len), ontbijten en het tijdstip van de warme maaltijd.

De consument kan zo beoordelen hoe hij of zij eet ten

opzichte van de 'gemiddelde Nederlander'. Mensen

kunnen de test invullen en delen via sociale media. Het

is mogelijk om door te klikken naar andere tests (Weet

jij wat je eet? Herken jij onzinnige eetfabels? Wat weet

jij over voedseletiketten?).

Bron: RIVM december 2016

http://www.quest.nl/test/hoe-gemiddeld-eet-jij

Voedselconsumptie-

cijfers in een ander

jasje!

Screening darmkanker

en nieuwe Oncopas

Gezondheidswetenschapper Marjolein Greuter promo-

veerde op 10 januari 2017 bij VUmc. Ze onderzocht de

(toekomstige) langetermijneffecten van het bevol-

VOEDING IN HET NIEUWS

38|

Voeding in het nieuws

Suiker in perspectief, januari 2017