Table of Contents Table of Contents
Previous Page  25 / 40 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 25 / 40 Next Page
Page Background

mogelijk om de juiste, kleine hoeveelheid geur- of

smaakstoffen tijdens het productieproces toe te

voegen. Suikers hebben zo een technologische

functie. Bakkers voegen bijvoorbeeld een beetje

suiker toe om brooddeeg te laten rijzen. Uiteindelijk

bevat 100 gram brood 2-3 gram suikers. Per sneetje

is dat 0,7-0,9 gram suikers. Ketchup bevat naar

verhouding veel suikers (25 gram per 100 gram, één

eetlepel ketchup levert 6,2 gram) om de zure smaak

te neutraliseren en de wateractiviteit te verlagen.

Maar de hoeveelheid ketchup die mensen jaarlijks

eten is zeer gering. EU-wetgeving (verordening nr.

1169/2011) verplicht de fabrikant om het specifieke

type toegevoegde suiker te vermelden bij de

ingrediëntenlijst. Daarnaast is het wettelijk verplicht

om de totale hoeveelheid suikers in het product op

de verpakking bij de voedingswaardedeclaratie te

vermelden (koolhydraten, waarvan suikers). Er is

dus niets geheimzinnigs aan de suikers die worden

toegevoegd. De consument kan altijd terugvinden

welke suikers en hoeveel suikers het product bevat.

Geen grote consumptieverschillen

Op basis van de gebruikte definitie hebben de Wage-

ningse onderzoekers een waarde voor ‘verborgen

suikers’ toegekend aan alle producten die zijn gerap-

porteerd in de VCP 2007 – 2010. De gemiddelde

inname van ‘verborgen suikers’ in de Nederlandse

bevolking bedraagt 4,1 gram per dag. Dat is 1,5

kilogram per jaar, ze leveren zo 1% van de totale

energie- inname. De voornaamste bronnen zijn

MEER INFORMATIE

Bekijk hier he

t onderzoeksrapport

van

Wageningen University.

Of bekijk onze

factsheet

over de inname van

‘verborgen suikers’.

vetten, oliën en hartige sauzen, gevolgd door soepen

en noten, zaden en snacks. Er zijn geen grote con-

sumptieverschillen tussen mannen en vrouwen, ook

de leeftijd maakt niet veel uit. De onderzoekers

concluderen dat ‘verborgen suikers’ een zeer kleine

bijdrage leveren aan de inname van suikers (gemid-

deld 4,1 gram per dag, ongeveer net zoveel als in een

slok appelsap. Het overgrote deel van de inname van

toegevoegde suikers wordt geleverd door ‘zoete’

producten als frisdrank, sap, cake en koek, suiker en

snoep. De consument is doorgaans niet verbaasd

over de aanwezigheid van suikers in die producten.

De onderzoekers concluderen dat

‘verborgen suikers’ een zeer kleine

bijdrage leveren aan de inname

van suikers

Er is niets geheimzinnigs aan 'verborgen suikers'

|25

Suiker in perspectief, januari 2017