Suikerbelasting in de strijd tegen overgewicht?
|21
Suiker in perspectief, januari 2017
recent onderzoek over de suikertaks in Mexico
blijkt dat weliswaar de verkoop daalt, maar het
effect nog moet worden onderzocht. De vraag
is: wanneer noem je zo’n maatregel succesvol?
Als de verkoop daalt of als er een relatie kan
worden gelegd met de reductie van overgewicht?
De consumptievermindering geldt vooral als
de verkoopprijs 20% of meer stijgt. De WHO
inventariseerde ook wat het effect is van subsidie
voor verse groenten en fruit. Als de prijzen
daardoor dalen met 10-30%, gaat de consumptie
van groente- en fruit omhoog.
VVD, CDA en ChristenUnie
VVD-minister Edith Schippers
(Volksgezondheid, Welzijn en Sport) kiest
vooralsnog niet voor een benadering van
‘bovenaf ’ maar voor convenanten met de
industrie, zoals het ‘Akkoord Verbetering
Productsamenstelling’ dat is gericht op suiker,
zout en vet. Het CDA schreef in haar concept
verkiezingsprogramma 2017-2021 dat preventie
nog altijd de beste investering is om ervoor te
zorgen dat mensen langer gezond blijven en de
regie over hun eigen leven houden. ‘Afspraken
over het verminderen van suiker, zout en
vet in voedingsproducten worden minder
vrijblijvend, door onder andere het invoeren
van een suikerbelasting.’ Maar de suikertaks
kreeg niet de goedkeuring van het recent
gehouden CDA-congres. De Christen Unie
vindt dat de tijd van vrijblijvende afspraken
voorbij is. ‘We willen geen sluipsuikers in
onze voeding. Mensen moeten met eerlijke
informatie op het etiket een keuze kunnen
maken.’ Er moet een wettelijke regeling van een
gezondere productsamenstelling komen (minder
vet, zou, suiker), aldus de Christen Unie.
Wellicht dat suikerbelasting na de verkiezingen
meer aandacht krijgt als onderdeel van de
kabinetsformatie.
De consumptievermindering
geldt vooral als de verkoopprijs
20% of meer stijgt