Table of Contents Table of Contents
Previous Page  19 / 40 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 19 / 40 Next Page
Page Background Leefstijlbeïnvloeding op de werkvloer Signalering ethiek en gezondheid 2016

Leefstijlbeïnvloeding op de werkvloer

|19

Suiker in perspectief, januari 2017

Leefstijlbeïnvloeding

op de werkvloer

Sommige werkgevers proberen een gezonde

leefstijl van hun werknemers te bevorderen.

Achterliggend idee: een gezonde leefstijl

zorgt voor het terugdringen van verzuim

en ongevallen, en bevordert productiviteit

en inzetbaarheid. Maar hoe is het gesteld

met ‘de vrijheid’ van de werknemers? Het

Centrum voor Ethiek en Gezondheid

(CEG) –- een samenwerkingsverband

van de Gezondheidsraad en de Raad voor

Volksgezondheid en Samenleving – heeft het

rapport ‘Leefstijlbeïnvloeding op de werkvloer’

aangeboden aan de ministers Lodewijk

Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid)

en Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn

en Sport). Het CEG probeert zo een bijdrage

te leveren aan de ethische discussie tussen

werkgevers en werknemers over de grenzen aan

leefstijlbeïnvloeding.

Geen eenvoudige discussie, want gezondheid

en leefstijl zijn persoonlijke aangelegenheden

waarover werkgevers en werknemers

uiteenlopende opvattingen kunnen hebben. En,

schrijven de samenstellers van het rapport, ze

kunnen verschillende opvattingen hebben over:

wat is ‘het goede leven’, volgens welke norm is

een leefstijl gezond en wanneer bevordert een

gezonde leefstijl de inzetbaarheid?

Soms willen werkgevers een gezonde leefstijl

bevorderen terwijl werknemers daar niet

op zitten te wachten. Het kan ook zijn dat

werknemers vinden dat hun werkgever te

weinig doet aan leefstijlbeïnvloeding. Het CEG

vindt daarom dat werkgevers hun leefstijlbeleid

publiekelijk moeten kunnen en durven

verdedigen.

Bron: Leefstijlbeïnvloeding op de werkvloer, uitgave van het Centrum voor Ethiek en Gezondheid, oktober 2016