Leefstijlbeïnvloeding op de werkvloer
|19
Suiker in perspectief, januari 2017
Leefstijlbeïnvloeding
op de werkvloer
Sommige werkgevers proberen een gezonde
leefstijl van hun werknemers te bevorderen.
Achterliggend idee: een gezonde leefstijl
zorgt voor het terugdringen van verzuim
en ongevallen, en bevordert productiviteit
en inzetbaarheid. Maar hoe is het gesteld
met ‘de vrijheid’ van de werknemers? Het
Centrum voor Ethiek en Gezondheid
(CEG) –- een samenwerkingsverband
van de Gezondheidsraad en de Raad voor
Volksgezondheid en Samenleving – heeft het
rapport ‘Leefstijlbeïnvloeding op de werkvloer’
aangeboden aan de ministers Lodewijk
Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid)
en Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn
en Sport). Het CEG probeert zo een bijdrage
te leveren aan de ethische discussie tussen
werkgevers en werknemers over de grenzen aan
leefstijlbeïnvloeding.
Geen eenvoudige discussie, want gezondheid
en leefstijl zijn persoonlijke aangelegenheden
waarover werkgevers en werknemers
uiteenlopende opvattingen kunnen hebben. En,
schrijven de samenstellers van het rapport, ze
kunnen verschillende opvattingen hebben over:
wat is ‘het goede leven’, volgens welke norm is
een leefstijl gezond en wanneer bevordert een
gezonde leefstijl de inzetbaarheid?
Soms willen werkgevers een gezonde leefstijl
bevorderen terwijl werknemers daar niet
op zitten te wachten. Het kan ook zijn dat
werknemers vinden dat hun werkgever te
weinig doet aan leefstijlbeïnvloeding. Het CEG
vindt daarom dat werkgevers hun leefstijlbeleid
publiekelijk moeten kunnen en durven
verdedigen.
Bron: Leefstijlbeïnvloeding op de werkvloer, uitgave van het Centrum voor Ethiek en Gezondheid, oktober 2016