14|
‘Evidence based diabeteszorg, maar dan anders'
Suiker in perspectief, januari 2017
Campagne Diabetes Fonds vraagt
om nuancering
Het Diabetes Fonds startte najaar 2016 een cam-
pagne om het belang van minder suiker onder de
aandacht te brengen
(zie pagina 22).‘Het advies
‘eet geen suiker’ is natuurlijk onzin! Dit advies van
het Diabetes Fonds vraagt nuancering. In Nederland
eten we overmatig en bewegen we te weinig. Daar-
naast is een hoog percentage koolhydraten en suiker-
gebruik zeker een issue, maar als je een BMI van 21
hebt, dan ontwikkel je echt geen diabetes type 2 als
je suiker eet! Aan de andere kant ontploft de kans op
type 2 als je een BMI boven de 30 hebt, ook al eet je
geen korreltje suiker. Het is duidelijk dat een
eenvoudige boodschap beter is dan een ingewikkelde
boodschap, maar de informatie moet wel correct zijn
en die moet ook bij de juiste doelgroep terecht
komen. Ik ben blij dat het Diabetes Fonds een
campagne voerde, maar minder blij met de inhoud.’
benaderen? Dat zou veel meer impact hebben dan
wanneer ik dat als arts doe, ook al is mijn verhaal
inhoudelijk helemaal wetenschappelijk verant-
woord.’
Interventie van de diëtist
Diëtisten leren mensen met diabetes hoe zij kunnen
variëren met koolhydraten. Bilo daarover: ‘Deze
interventie kan zeker gezondheidswinst opleveren,
maar voor veel mensen is het veel te moeilijk om te
leren rekenen met koolhydraten. Bovendien hebben
veel mensen met diabetes type 2 die een lage
sociaaleconomische positie hebben, andere dingen
aan hun hoofd. Als iemand bijvoorbeeld een
huurachterstand heeft, dan heeft het niet zijn
hoogste prioriteit om te kunnen berekenen hoeveel
gram koolhydraten zijn warme maaltijd bevat. Ik
denk dat het veel meer effect kan hebben om samen
de supermarkt in te gaan en te leren welke (goedko-
pe) producten je het best kunt kopen, om kooklessen
te geven en etiketten te leren lezen. Gelukkig zie ik
dat diëtisten dit ook steeds meer doen. Zo’n aanpak
kost geld, maar een niet werkzame interventie kost
ook geld!’
De internist ziet in zijn praktijk ook steeds meer
mensen die een koolhydraatarm dieet volgen. ‘Als ze
het kunnen volhouden hebben ze daar zeker baat bij.
Maar daar zit nu juist het probleem: ze kunnen het
zelden volhouden. Zo’n 10 jaar geleden zag ik bij ‘het
Sonja Bakkeren’ dezelfde resultaten: mensen vielen
goed af en hadden betere bloedglucosewaarden,
maar na verloop van tijd viel het overgrote deel van
de volgers weer terug in de oude eetgewoonten. De
crux is om je gedrag blijvend te veranderen, en dat is
nu juist zo moeilijk!’
‘Het advies ‘eet geen suiker’ is natuurlijk onzin!
Dit advies van het Diabetes Fonds vraagt nuancering.'