Table of Contents Table of Contents
Previous Page  14 / 40 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 14 / 40 Next Page
Page Background

14|

‘Evidence based diabeteszorg, maar dan anders'

Suiker in perspectief, januari 2017

Campagne Diabetes Fonds vraagt

om nuancering

Het Diabetes Fonds startte najaar 2016 een cam-

pagne om het belang van minder suiker onder de

aandacht te brengen

(zie pagina 22).

‘Het advies

‘eet geen suiker’ is natuurlijk onzin! Dit advies van

het Diabetes Fonds vraagt nuancering. In Nederland

eten we overmatig en bewegen we te weinig. Daar-

naast is een hoog percentage koolhydraten en suiker-

gebruik zeker een issue, maar als je een BMI van 21

hebt, dan ontwikkel je echt geen diabetes type 2 als

je suiker eet! Aan de andere kant ontploft de kans op

type 2 als je een BMI boven de 30 hebt, ook al eet je

geen korreltje suiker. Het is duidelijk dat een

eenvoudige boodschap beter is dan een ingewikkelde

boodschap, maar de informatie moet wel correct zijn

en die moet ook bij de juiste doelgroep terecht

komen. Ik ben blij dat het Diabetes Fonds een

campagne voerde, maar minder blij met de inhoud.’

benaderen? Dat zou veel meer impact hebben dan

wanneer ik dat als arts doe, ook al is mijn verhaal

inhoudelijk helemaal wetenschappelijk verant-

woord.’

Interventie van de diëtist

Diëtisten leren mensen met diabetes hoe zij kunnen

variëren met koolhydraten. Bilo daarover: ‘Deze

interventie kan zeker gezondheidswinst opleveren,

maar voor veel mensen is het veel te moeilijk om te

leren rekenen met koolhydraten. Bovendien hebben

veel mensen met diabetes type 2 die een lage

sociaaleconomische positie hebben, andere dingen

aan hun hoofd. Als iemand bijvoorbeeld een

huurachterstand heeft, dan heeft het niet zijn

hoogste prioriteit om te kunnen berekenen hoeveel

gram koolhydraten zijn warme maaltijd bevat. Ik

denk dat het veel meer effect kan hebben om samen

de supermarkt in te gaan en te leren welke (goedko-

pe) producten je het best kunt kopen, om kooklessen

te geven en etiketten te leren lezen. Gelukkig zie ik

dat diëtisten dit ook steeds meer doen. Zo’n aanpak

kost geld, maar een niet werkzame interventie kost

ook geld!’

De internist ziet in zijn praktijk ook steeds meer

mensen die een koolhydraatarm dieet volgen. ‘Als ze

het kunnen volhouden hebben ze daar zeker baat bij.

Maar daar zit nu juist het probleem: ze kunnen het

zelden volhouden. Zo’n 10 jaar geleden zag ik bij ‘het

Sonja Bakkeren’ dezelfde resultaten: mensen vielen

goed af en hadden betere bloedglucosewaarden,

maar na verloop van tijd viel het overgrote deel van

de volgers weer terug in de oude eetgewoonten. De

crux is om je gedrag blijvend te veranderen, en dat is

nu juist zo moeilijk!’

‘Het advies ‘eet geen suiker’ is natuurlijk onzin!

Dit advies van het Diabetes Fonds vraagt nuancering.'