Table of Contents Table of Contents
Previous Page  11 / 40 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 11 / 40 Next Page
Page Background

RIVM: Voedselconsumptie 2012-2014

|11

Suiker in perspectief, januari 2017

Suiker en snoepgoed

Groenten

Brood, granen,

rijst, pasta

Fruit, noten

en olijven

Niet- alcoholische

dranken

Kruiden en sauzen

kruiden en sauzen. De eindrapportage van de VCP

2012-2016 verschijnt in 2018.

Zout, jodium en kalium

Het RIVM meet om de paar jaar bij volwassenen uit

Doetinchem de inname van zout, jodium en kalium.

Het onderzoek is een indicatie van de zout-, jodium-

en kaliuminname van de Nederlandse bevolking. De

hoeveelheid zout die volwassenen in 2015 dagelijks

binnenkregen, is gelijk gebleven ten opzichte van

2006. De inname ligt met 7,4 gram per dag voor

vrouwen en 9,7 gram per dag voor mannen nog

steeds ruim boven de aanbevolen maximale

hoeveelheid van 6 gram per dag. De jodiuminname is

tussen 2006 en 2015 afgenomen met 37 procent bij

mannen en 33 procent bij vrouwen. Sinds 2008 is het

jodiumgehalte verlaagd om het mogelijk te maken

dat met jodium verrijkt zout aan meer producten kan

worden toegevoegd, zonder dat mensen te veel

jodium binnenkrijgen. In de praktijk lijkt het er niet

op dat aan meer producten verrijkt zout wordt

toegevoegd. RIVM noemt het risico op een tekort

klein. De kaliuminname is tussen 2006 en 2015 niet

veranderd. Ook hier is het risico op een tekort klein.