Table of Contents Table of Contents
Previous Page  23 / 40 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 23 / 40 Next Page
Page Background

‘Die bewustwording is

prima, mensen moeten

weten hoeveel suiker een glas

frisdrank bevat’, zegt diëtist

Sara van Grootel (werkzaam

in Den Haag en daarnaast voorzitter van de

Diabetes Nutrition Organization). ‘Maar ik

heb wel moeite met de wijze waarop ze met

onder andere een afkickkliniek dat proberen

te bereiken. Ik vind dat ze te ver gaan door het

over suikerverslaving te hebben.’ Het Diabetes

Fonds werkt aan de genezing van diabetes via

wetenschappelijk onderzoek en voorlichting.

‘Het fonds doet veel onderzoek, maar ik vind dit

de populistische kant op gaan. Dat is jammer.’

Verwarring

Het Diabetes Fonds zegt op haar website dat

ze misleiding rond suikerrijke voeding onder

de aandacht wil brengen, mensen bewuster

wil maken van dagelijkse verleidingen en wil

inspireren tot gezonde keuzes. Bewustmaken

en inspireren zijn positieve uitgangspunten

maar misleiden onder de aandacht brengen is

niet correct, merkt Van Grootel op. ‘Ik begrijp

wel wat ze bedoelen, voor de consument is het

lastig in te schatten waarin suikers zitten. Dat

geeft verwarring. Waarom doet de industrie dat?

Het is niet misleiding van de industrie maar

onduidelijkheid bij de consumenten die leidt tot

die verwarring.’

Schrikken

Van Grootel is het eens met het streven van het

Diabetes Fonds om meer aandacht te vragen

voor de consumptie van suiker. ‘Maar als fonds

zou je veel objectiever moeten zijn. Met deze

benadering maken ze mensen aan het schrikken.’

In haar dagelijkse werk legt ze de discussie over

koolhydraten en suiker uit aan haar cliënten. 'Ik

adviseer ze met name te letten op het gebruik

van suikerrijke producten zoals dranken en

tussendoortjes, en houd de boodschap bij

voorkeur heel simpel.' En zegt ze: ‘Laten we als

professionals en wetenschappers wat dat betreft

ook proberen eenduidig te communiceren.’

DE JUISTE FEITEN OVER SUIKER

OP EEN RIJ

Kenniscentrum suiker & voeding onderschrijft

de noodzaak om overgewicht en diabetes in

Nederland terug te dringen. Naast meer

bewegen is een voeding met minder calorieën

(waaronder die uit suikers) belangrijk. Daarover

bestaat veel verwarring. Lees

‘de juiste feiten over suiker op een rij’

op de website, ze zijn

gebaseerd op de wetenschappelijke consensus.

Bijvoorbeeld: suiker is niet verslavend; minder

suiker betekent niet altijd minder calorieën;

suiker is geen specifieke risicofactor voor het

ontwikkelen van diabetes.

Campagne Diabetes Fonds vraagt om nuancering

|23

Suiker in perspectief, januari 2017