Verborgen suikers, onbewuste suikers, sluipsuikers…, het zijn nieuwe termen
die in de media regelmatig worden gebruikt. Ze zouden ertoe leiden dat
consumenten veel meer suikers binnenkrijgen dan gewenst. Uit recent
onderzoek van Wageningen University blijkt dat ‘verborgen suikers’ maar een
geringe bijdrage (gemiddeld 4,1 gram per dag, ofwel de hoeveelheid van één
suikerklontje) leveren aan de inname.
Er is niets
geheimzinnigs aan
'verborgen suikers'
‘Verborgen suikers’ is geen officiële term. Ze bestaan
ook niet, want er is geen verschil tussen 'verborgen
suikers' en 'niet-verborgen suikers'. De Wageningse
onderzoekers zijn er in dit onderzoek vanuit gegaan
dat het de suikers zijn die worden toegevoegd aan
voedingsmiddelen waarvan de consument het niet
verwacht, zoals bijvoorbeeld soepen, kant-en-
klaarmaaltijden, groente en sauzen. ‘Verborgen
suikers’ zijn gedefinieerd als alle mono- en
disachariden die zijn toegevoegd door fabrikanten
aan voedingsmiddelen vanwege een zogenaamde
technologische functie (naast een eventuele zoetende
functie).
Geur- en smaakstoffen
De term ‘verborgen suikers’ wordt gebruikt voor de
verschillende soorten suikers die een fabrikant kiest
om bijvoorbeeld aromastoffen en kruidenextracten
aan een product toe te voegen. De suikers maken het
24|
Er is niets geheimzinnigs aan 'verborgen suikers'
Suiker in perspectief, januari 2017