Table of Contents Table of Contents
Previous Page  24 / 40 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 24 / 40 Next Page
Page Background

Verborgen suikers, onbewuste suikers, sluipsuikers…, het zijn nieuwe termen

die in de media regelmatig worden gebruikt. Ze zouden ertoe leiden dat

consumenten veel meer suikers binnenkrijgen dan gewenst. Uit recent

onderzoek van Wageningen University blijkt dat ‘verborgen suikers’ maar een

geringe bijdrage (gemiddeld 4,1 gram per dag, ofwel de hoeveelheid van één

suikerklontje) leveren aan de inname.

Er is niets

geheimzinnigs aan

'verborgen suikers'

‘Verborgen suikers’ is geen officiële term. Ze bestaan

ook niet, want er is geen verschil tussen 'verborgen

suikers' en 'niet-verborgen suikers'. De Wageningse

onderzoekers zijn er in dit onderzoek vanuit gegaan

dat het de suikers zijn die worden toegevoegd aan

voedingsmiddelen waarvan de consument het niet

verwacht, zoals bijvoorbeeld soepen, kant-en-

klaarmaaltijden, groente en sauzen. ‘Verborgen

suikers’ zijn gedefinieerd als alle mono- en

disachariden die zijn toegevoegd door fabrikanten

aan voedingsmiddelen vanwege een zogenaamde

technologische functie (naast een eventuele zoetende

functie).

Geur- en smaakstoffen

De term ‘verborgen suikers’ wordt gebruikt voor de

verschillende soorten suikers die een fabrikant kiest

om bijvoorbeeld aromastoffen en kruidenextracten

aan een product toe te voegen. De suikers maken het

24|

Er is niets geheimzinnigs aan 'verborgen suikers'

Suiker in perspectief, januari 2017