22|
Voeding in het nieuws
Suiker in perspectief, augustus 2016
VOEDING IN HET NIEUWS
Inspanningsfysioloog prof.dr. Maria Hopman
(Radboudumc) heeft dit jaar tijdens de (honderdste)
Nijmeegse Vierdaagse onderzoek gedaan bij de
honderd oudste wandelaars (leeftijdscategorie
82-93 jaar). Hopman wil zo inzicht krijgen in de
oorzaken van gezondheidsverschillen tussen vitale
en kwetsbare ouderen. Loopsnelheid, spierkracht,
balans en bijvoorbeeld de eiwitconsumptie en het
vitaminen- en mineralengehalte in het bloed zijn
gemeten. Hopman voert het voedingsonderzoek uit
samen met Wageningen University (prof.dr.ir. Lisette
de Groot, Voeding van de Oudere Mens) en Radboud-
umc (prof.dr. Marcel Olde Rikkert, Geriatrie). Zij zullen
de uitkomsten van de wandelaars vergelijken met die
van ouderen in verschillende zorginstellingen.
Bron: Radboudumc 23 juli 2016
Mensen die een vegetarisch voedingspatroon volgen
hebben een kleinere kans op een aantal chronische
ziekten. Sommige sporters hopen dat vegetarisch eten
ook leidt tot betere prestaties. Om vast te stellen of
atleten daarmee werkelijk hun voordeel kunnen doen,
inventariseerden onderzoekers van de University of
Wollongong (Australia) relevante literatuur, bijvoor-
beeld een studie onder vegetarisch en omnivoor
etende atleten. Op basis van trefwoorden als vegeta-
risch, veganistisch, sport, atleet en training gebruikten
ze gerandomiseerde studies met controlegroep (n=7)
en een cross-sectionele studie (n=1). Ze concluderen
dat een voornamelijk vegetarische voeding de presta-
ties van de atleten verbetert noch verslechtert.
De Australiërs waarschuwen dat het om beperkt
onderzoek gaat.
Bron
: Craddock JC, Probst YC, Peoples GE.Vegetarian and omnivorous nutrition – comparing
physical performance.Int. J. Sport Nutr. Exerc. Metab.,
26: 212-220. (2016)
De honderd
oudste Vierdaagse-
wandelaars
Presteren atleten beter
als ze vegetarisch eten?
www.
4
DAAGSE.nl19 - 22 juli 2016
100
ste
wordt honderd
wie wandelt
Poster 2016 (alternatief11.).indd 1
04-04-15 07:03