VOEDING IN HET NIEUWS
Voeding in het nieuws
|21
Suiker in perspectief, augustus 2016
Voor sporters die zich tijdens wedstrijden intensief en
vooral aëroob inspannen (wielrenners, hardlopers), zijn
hoogtestages vaak onderdeel van het trainingsschema.
Poolse onderzoekers (Jerzy Kukuczka Academy of
Physical Education in Katowice) hebben aan de hand
van een literatuurstudie onderzocht of wielrenners
op hoogte (2000-3000 meter) hun voedingspatroon
moeten aanpassen. Op grote hoogte wordt meer urine
geproduceerd (door downregulatie van het renine-
angiotensine-aldosteron systeem) en meer water
uitgeademd (snellere en diepere ademhaling door
de ijlere lucht). Ze moeten elke dag 1,9-2,4 liter extra
drinken (vrouwen iets minder) ten opzichte van
zeeniveau. Op hoogte maken sporters meer rode
bloedcellen, nodig voor zuurstoftransport, aan dan
normaal. De onderzoekers adviseren een ijzerinname
van ten minste 100 mg per dag. Daarnaast adviseren ze
bij training op hoogte, vooral in de wintermaanden,
tot 4000 IU (100 microgram) vitamine D per dag te
nemen. Volgens de onderzoekers moet er nog veel
onderzocht worden op dit gebied en kunnen op dit
moment alleen algemene adviezen gegeven worden.
Bron: Michalczyk M, Czuba M, Zydek G, Zaja A,
Langfort J. Dietary recommendations for cyclists during
altitude training. Nutrients, 18;8(6): 377. (2016)
Hoogtestage vraagt
om voedingsadvies
Verbetert koffie
de prestatie?
Het is niet ongebruikelijk dat duuratleten (via supple-
menten of voeding) cafeïne gebruiken om hun presta-
tie tijdens training en wedstrijd te verbeteren.
Koffie drinken (4 á 5 koppen) is een veel gebruikte
aanpak. Maar is koffie doeltreffend? Wat is bijvoor-
beeld het effect van koffiedrinken op het uithoudings-
vermogen? En hoe vertaal je de uitkomsten naar
bruikbare adviezen voor de sporter? Onderzoekers van
de Universiteit van Georgia (USA) onderzochten drie
grote databases. Ze stellen vast dat er matig bewijs is
(bij wielrenners en hardlopers) dat koffie ergogene
steun biedt en zo het uithoudingsvermogen verbetert.
De ergogene werking van cafeïne lijkt voornamelijk
plaats te vinden op het niveau van het centrale
zenuwstelsel. Deze effecten stimuleren het brein en de
motivatie/alertheid en verhoogt daardoor de prestatie.
Uit de onderzoeken blijkt: drink de koffie tenminste
60 minuten voor de inspanning en zorg dat je mini-
maal 3 mg cafeïne per kg lichaamsgewicht binnen-
krijgt. De NOC*N
SF factsheet over cafeïne waarschuwt
voor mogelijk nadelige bijwerkingen zoals slapeloos-
heid, hoofdpijn en hartritmestoornissen.
Bron: Higgins S, Straight CR and Lewis RD. The Effects
of Preexercise Caffeinated Coffee Ingestion on End-
urance Performance: An Evidence-Based Review.
Int J Sport Nutr Exerc Metab.Jun;26(3):221-39.(2016)