Table of Contents Table of Contents
Previous Page  21 / 24 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 21 / 24 Next Page
Page Background

VOEDING IN HET NIEUWS

Voeding in het nieuws

|21

Suiker in perspectief, augustus 2016

Voor sporters die zich tijdens wedstrijden intensief en

vooral aëroob inspannen (wielrenners, hardlopers), zijn

hoogtestages vaak onderdeel van het trainingsschema.

Poolse onderzoekers (Jerzy Kukuczka Academy of

Physical Education in Katowice) hebben aan de hand

van een literatuurstudie onderzocht of wielrenners

op hoogte (2000-3000 meter) hun voedingspatroon

moeten aanpassen. Op grote hoogte wordt meer urine

geproduceerd (door downregulatie van het renine-

angiotensine-aldosteron systeem) en meer water

uitgeademd (snellere en diepere ademhaling door

de ijlere lucht). Ze moeten elke dag 1,9-2,4 liter extra

drinken (vrouwen iets minder) ten opzichte van

zeeniveau. Op hoogte maken sporters meer rode

bloedcellen, nodig voor zuurstoftransport, aan dan

normaal. De onderzoekers adviseren een ijzerinname

van ten minste 100 mg per dag. Daarnaast adviseren ze

bij training op hoogte, vooral in de wintermaanden,

tot 4000 IU (100 microgram) vitamine D per dag te

nemen. Volgens de onderzoekers moet er nog veel

onderzocht worden op dit gebied en kunnen op dit

moment alleen algemene adviezen gegeven worden.

Bron: Michalczyk M, Czuba M, Zydek G, Zaja A,

Langfort J. Dietary recommendations for cyclists during

altitude training. Nutrients, 18;8(6): 377. (2016)

Hoogtestage vraagt

om voedingsadvies

Verbetert koffie

de prestatie?

Het is niet ongebruikelijk dat duuratleten (via supple-

menten of voeding) cafeïne gebruiken om hun presta-

tie tijdens training en wedstrijd te verbeteren.

Koffie drinken (4 á 5 koppen) is een veel gebruikte

aanpak. Maar is koffie doeltreffend? Wat is bijvoor-

beeld het effect van koffiedrinken op het uithoudings-

vermogen? En hoe vertaal je de uitkomsten naar

bruikbare adviezen voor de sporter? Onderzoekers van

de Universiteit van Georgia (USA) onderzochten drie

grote databases. Ze stellen vast dat er matig bewijs is

(bij wielrenners en hardlopers) dat koffie ergogene

steun biedt en zo het uithoudingsvermogen verbetert.

De ergogene werking van cafeïne lijkt voornamelijk

plaats te vinden op het niveau van het centrale

zenuwstelsel. Deze effecten stimuleren het brein en de

motivatie/alertheid en verhoogt daardoor de prestatie.

Uit de onderzoeken blijkt: drink de koffie tenminste

60 minuten voor de inspanning en zorg dat je mini-

maal 3 mg cafeïne per kg lichaamsgewicht binnen-

krijgt. De NOC*N

SF factsheet over cafeïne wa

arschuwt

voor mogelijk nadelige bijwerkingen zoals slapeloos-

heid, hoofdpijn en hartritmestoornissen.

Bron: Higgins S, Straight CR and Lewis RD. The Effects

of Preexercise Caffeinated Coffee Ingestion on End-

urance Performance: An Evidence-Based Review.

Int J Sport Nutr Exerc Metab.

Jun;26(3):221-39.(2016)