Table of Contents Table of Contents
Previous Page  13 / 24 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 13 / 24 Next Page
Page Background

duursport

n glucose

Glycogeendepletie voorkomen

De duursporter moet zien te voorkomen dat

spierglycogeen opraakt zodat hij of zij urenlang kan

presteren. Voor sporters die tweemaal per dag of de

dag daarna weer optimaal moeten presteren, zoals

bijvoorbeeld in de Tour de France, is het bovendien

relevant om de glycogeenvoorraad zo veel mogelijk

te behouden. Dit komt een spoedig herstel ten

goede. ‘Uit ons onderzoek met wielrenners blijkt dat

glucose noch sucrose de afname van spierglycogeen

tijdens langdurige inspanning kan voorkomen. Het

spierglycogeen zal sowieso omlaag gaan, welke soort

koolhydraten je ook neemt’, vertelt Cas Fuchs. ‘In

tegenstelling tot de depletie van spierglycogeen, is

depletie van leverglycogeen zelden onderzocht. Wij

hebben dit wel gedaan. We verwachtten eigenlijk dat

KOOLHYDRAATVERBRANDING

TIJDENS INSPANNING

Tijdens inspanning kan er meer ingenomen

glucose verbrand worden in vergelijking met

ingenomen fructose. Maar aan de opname

van glucose zit een limiet: de darmen nemen

tijdens inspanning maximaal 1-1,1 gram glucose

per minuut op. Bij een groter aanbod van

glucose blijft het overschot in de darmen achter

waardoor maag-darmklachten kunnen

ontstaan. Bij gebruik van sacharose ( tafel-

suiker), breekt dit af tot zowel glucose als

fructose. Fructose wordt via een andere weg

vanuit de darm opgenomen dan glucose. Door

beide wegen te benutten (zowel glucose als

fructose), wordt een hogere opname van

koolhydraten bereikt en vervolgens verbrand.

In het Maastrichtse onderzoek met wielrenners

bleek dit ongeveer 1,4 gram koolhydraten per

minuut te zijn. Bovendien komen bij de

mixdranken opmerkelijk veel minder maag-

darmklachten voor, omdat er geen glucose

in de darmen achterblijft.

Sacharose bij intensieve duursport meestal beter dan alleen glucose

|13

Suiker in perspectief, augustus 2016