duursport
n glucose
Glycogeendepletie voorkomen
De duursporter moet zien te voorkomen dat
spierglycogeen opraakt zodat hij of zij urenlang kan
presteren. Voor sporters die tweemaal per dag of de
dag daarna weer optimaal moeten presteren, zoals
bijvoorbeeld in de Tour de France, is het bovendien
relevant om de glycogeenvoorraad zo veel mogelijk
te behouden. Dit komt een spoedig herstel ten
goede. ‘Uit ons onderzoek met wielrenners blijkt dat
glucose noch sucrose de afname van spierglycogeen
tijdens langdurige inspanning kan voorkomen. Het
spierglycogeen zal sowieso omlaag gaan, welke soort
koolhydraten je ook neemt’, vertelt Cas Fuchs. ‘In
tegenstelling tot de depletie van spierglycogeen, is
depletie van leverglycogeen zelden onderzocht. Wij
hebben dit wel gedaan. We verwachtten eigenlijk dat
KOOLHYDRAATVERBRANDING
TIJDENS INSPANNING
Tijdens inspanning kan er meer ingenomen
glucose verbrand worden in vergelijking met
ingenomen fructose. Maar aan de opname
van glucose zit een limiet: de darmen nemen
tijdens inspanning maximaal 1-1,1 gram glucose
per minuut op. Bij een groter aanbod van
glucose blijft het overschot in de darmen achter
waardoor maag-darmklachten kunnen
ontstaan. Bij gebruik van sacharose ( tafel-
suiker), breekt dit af tot zowel glucose als
fructose. Fructose wordt via een andere weg
vanuit de darm opgenomen dan glucose. Door
beide wegen te benutten (zowel glucose als
fructose), wordt een hogere opname van
koolhydraten bereikt en vervolgens verbrand.
In het Maastrichtse onderzoek met wielrenners
bleek dit ongeveer 1,4 gram koolhydraten per
minuut te zijn. Bovendien komen bij de
mixdranken opmerkelijk veel minder maag-
darmklachten voor, omdat er geen glucose
in de darmen achterblijft.
Sacharose bij intensieve duursport meestal beter dan alleen glucose
|13
Suiker in perspectief, augustus 2016