wedstrijden en trainingen. Duurvermogen, kracht,
coördinatie, alertheid, concentratie en bijvoorbeeld
vermogen tot herstel zijn belangrijke factoren. Deze
processen kunnen (veelal) worden gestuurd met
hulp van specifieke voedingsmiddelen. Het is een
onderwerp waar veel wetenschappers onderzoek
naar doen. Aan het begin van deze zomer vond in
Boston (USA) het jaarcongres van het American
College of Sports Medicine plaats. Daar signaleerde
men dat sporters zich in ieder geval vaak
concentreren op het belang van voldoende
koolhydraten en eiwitten, maar minder letten op
voldoende vetten in de voeding. Uit recente studies
van onderzoeker Oliver Witard (University of
Stirling, UK) blijkt dat de opname van eiwit door
spiercellen is te verbeteren als sporters voldoende
visvetten eten. De trainingsadaptatie van de spier
verbeterde en het volume van spiercellen nam toe.
Maar er trad geen verbetering op als ze reeds
voldoende onverzadigde vetzuren via de voeding
binnenkregen. Witard meldde dat uit andere studies
blijkt dat supplementen met vetten uit vis het herstel
van de spieren na beschadigingen op de korte
termijn kunnen verbeteren. De vetzuren werken
– in vergelijking met een placebo – als ontstekings-
remmer en pijnbestrijder. De Britse onderzoeker
denkt dat de vetzuren daarom nuttig zijn als er
bijvoorbeeld niet veel tijd zit tussen wedstrijden en
trainingen.
BRONNEN:
- NOC*NSF
- Witard OC, Philpott J, Walshe IH, McKinlay E,
Dick J, Galloway SDR, Tipton KDR (2016) Adding
fish oil and natural antioxidants to whey protein
improves eccentric-exercise recovery in soccer
players. Med. Sci. Sports Exerc. 48: 62
- Capó X, Martorell M, Sureda A, Tur JA, Pons A
(2016) Effects of dietary Docosahexaenoic,
training and acute exercise on lipid mediators.
J. Int. Soc. Sports Nutr., 13: 16-27
8 |
'De juiste voeding op het juiste moment'
Suiker in perspectief, augustus 2016
OLYMPISCHE SPELEN RIO 2016