Sacharose bij intensieve duursport meestal beter dan alleen glucose
|15
Suiker in perspectief, augustus 2016
Tafelsuiker in water
Diverse sportmerken hebben de samenstelling
van hun dranken en gels inmiddels aangepast, ze
bevatten ook fructose. Fuchs en Trommelen gaan
ervan uit dat de resultaten van de hier genoemde
studies ook worden toegepast in de Tour de France
en door Olympische duursporters. Sportdiëtisten en
begeleiders van Olympische sporters zijn op de
hoogte van de onderzoeksresultaten. Fuchs:
‘De meeste onderzoeken zijn gedaan met een
verhouding tussen glucose en fructose van 2:1.
Uit ons onderzoek blijkt dat sacharose (verhouding
1:1) ook prima werkt. Amateursporters hoeven dus
niet moeilijk te doen: een paar scheppen tafelsuiker
oplossen in water is prima!’ Trommelen: ‘De sporter
moet zich wel afvragen wat het doel is. Deze
aanpak is eigenlijk alleen van belang als
je echt een prestatie met
duursporten neer wilt zetten,
grote hoeveelheden suiker
innemen voor een iets
betere prestatie is
misschien niet
gewenst tijdens elke
training of voor
recreatieve
sporters. Hou er
ook rekening mee
dat niet iedereen
evenveel suiker
kan opnemen,
gewenning speelt
hier ook een
belangrijke rol bij.
Bovendien is de ene
sport de andere niet.
Als je hardloopt heb je
bijvoorbeeld veel meer met
schokken te maken dan bij
fietsen of zwemmen, en dat kan
extra maagdarmproblemen
veroorzaken.’