Table of Contents Table of Contents
Previous Page  11 / 30 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 11 / 30 Next Page
Page Background

ling van het model zowel consumenten als professio-

nals betrokken die reageerden op de plannen van het

Voedingscentrum. ‘Ik vind het ook heel belangrijk

wat de professionals er nu van vinden. Op de Diëtis-

tendagen van de Nederlandse Vereniging van Diëtis-

ten (april 2016) hebben we 1000 exemplaren van de

Richtlijnen Schijf van Vijf uitgedeeld. Daar kregen

we ook meteen feedback.’ Overwegend positief

vertelt ze, ook over het beschikbare voorlichtings-

materiaal. ‘Diëtisten vinden het nog wennen om van

nutriënten over te stappen op voedingsmiddelen,

dat heeft tijd nodig. Maar nutriënten zijn niet

verdwenen. De Gezondheidsraad neemt dit jaar de

voedingsnormen weer onder de loep. Wij volgen hen

op de voet. Dus als er bijvoorbeeld wat zou worden

gedaan aan de norm van maximaal 10 energie-

procent verzadigd vet, dan zullen we dergelijke

beslissingen aanpassen.’

Het beste wat de

voedingswetenschap kan bieden

‘Ik hoop dat er een gedragsverandering is te zien in

de zin dat mensen gezonder en duurzamer eten.

Ik hoop ook zeker dat we mensen met een lagere

opleiding kunnen motiveren’, antwoordt Feunekes

op de vraag wat ze graag over een paar jaar zou

willen hebben bereikt. ‘En dat er ook een en ander in

de omgeving is veranderd om een gezonde, veilige en

duurzame voedselkeuze gemakkelijk binnen bereik

te brengen.’ Ze wil ook graag dat de kennis van de

reguliere wetenschap dan centraal staat in plaats van

de mening van een enkele ‘goeroe’. ‘We zeggen heel

bewust over de nieuwe Schijf: ‘dit is het beste wat de

voedingswetenschap kan bieden’. Er zijn altijd

onzekerheden en zaken waarover je kan discussië-

ren. Ik ben niet bang de dialoog met goeroe’s aan te

gaan. Als een blogger of een vlogger met een onder-

werp komt dat groot lijkt te worden, geven we

meteen de consensus in de wetenschap over dat

onderwerp aan.’ Feunekes heeft het idee dat de

‘drammerigheid’ van goeroe’s al enigszins aan het

afnemen is. ‘Ik heb het gevoel dat dat komt door het

verdwijnen van de dwingende toon die kennelijk uit

de vorige Schijf sprak. ’Er moet absoluut iets worden

ondernomen als een voedingsonderwerp uit de hand

dreigt te lopen. ‘Wat goed werkt is ons ‘webcare-

team’. Zij volgen de discussie op de sociale media en

reageren – indien nodig – op een positieve

manier’, aldus Feunekes.

'Nieuwe Schijf van Vijf moet leiden tot gedragsverandering

|11

Suiker in perspectief, mei 2016

Bron: Voedingscentrum