Table of Contents Table of Contents
Previous Page  17 / 30 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 17 / 30 Next Page
Page Background

vooruit is gemaakt’

wordt begeleid door de diëtist kan dat stapsgewijs

doen, maar de Schijf is met name ook gericht op

gezonde consumenten die geen gebruik maken van

professionele begeleiding.’

Diëtist speelt met schijf

Het streven is dat 85% van de energie wordt geleverd

door producten uit de Schijf (terwijl dat nu 30% is!).

De 15% speelruimte kan worden gebruikt om

producten te kiezen die buiten de Schijf van Vijf

vallen. Van Ginkel: ‘De veranderingen zullen met

kleine stapjes moeten worden doorgevoerd. Als

diëtist moet je met die Schijf spelen. Aan de hand van

de anamnese bepaal je welke aspecten in het

eetpatroon extra aandacht vragen.’ Op de website van

het Voedingscentrum vindt de professional diverse

materialen om in de praktijk te gebruiken. ‘Wij

hebben in ons elektronische patiëntendossier een

link gemaakt naar de ‘Mijn Eet-update’ (hulpmiddel

om een persoonlijk advies voor een stap richting de

Schijf van Vijf te realiseren). Ik merk dat het door de

diëtisten veel wordt gebruikt.’ Er zijn diverse

mogelijkheden signaleert ze. ‘Het ligt aan de patiënt

die je tegenover je hebt. Het gaat er uiteindelijk om

dat je bruikbare adviezen voor de lange termijn geeft.

Om succesvol eetgewoonten te veranderen, maak je

kleine stapjes. Het doel moet realistisch zijn, dat

stellen cliënt en diëtist samen vast. In de praktijk

moet blijken hoe haalbaar een en ander is.’

Begeleiding personaliseren

Van Ginkel merkt op dat de cliënten die naar de

diëtist gaan over het algemeen al wel ideeën hebben

over onderwerpen die met voeding te maken hebben.

‘Het gaat erom dat iemand begrijpt hoe de Schijf in

elkaar steekt en op welke manier dit hulpmiddel kan

leiden tot gezondheidswinst. Dat vraagt nog wel om

een vertaalslag. Laat de professionals nu zelf eerst

bekijken hoe consumenten het in de praktijk

oppakken. Dat is voor mij een belangrijke vraag.

De diëtist is prima in staat om een gepersonaliseerd

advies te geven op basis van de Schijf. Degenen die

bij de diëtist terecht komen, worden in ieder geval

goed geholpen.’ Ze vraagt zich wel af of de nieuwe

Schijf toegankelijk is voor doelgroepen als kinderen

en consumenten met een lage opleiding. ‘Ik denk dat

er altijd wel mitsen en maren rondom zo’n project

zijn, maar op basis van de praktijkervaringen

kunnen sommige onderdelen misschien worden

bijgeschaafd.’

'Ik vind dat er een grote stap vooruit is gemaakt'

|17

Suiker in perspectief, mei 2016